Rikalo: Nije mi pomoglo što sam ministar 1Foto: Ministarstvo poljoprivrede Kosova

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova Nenad Rikalo juče je na kratko napustio Kliničko-bolnički centar u severnom delu Kosovske Mitrovice, iz kog bi, kako je izjavio za naš list, danas trebalo zvanično da izađe.

Rikalo je rekao da su mu u akciji kosovskih specijalaca tokom hapšenja šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića u ponedeljak u Mitrovačkom dvoru „povređena rebra, unutrašnji zid trbuha i da je došlo do kontuzije jetre“.

– U trenutku kada smo svi bili u sali i kada smo dobili informaciju da su ROSU jedinice ispred sale, ja sam krenuo ispred, nadajući se da će me oni prepoznati i da ću svojim autoritetom smiriti situaciju. Oni su ušli unutra, masa ljudi je počela da beži. Ja sam se predstavio da sam ministar. Policajac mi je naredio da kleknem. Prvo me je udario rukom pozadi, sledeći udarac sam dobio kundakom u leđa. I onda sam pao na zemlju, a oni su počeli da me šutiraju. Mislim da sam se jasno predstavio i pokazao legitimaciju, ali to nije ništa pomoglo – opisuje Rikalo kako je kao ministar Srpske liste stradao u akciji njenih koalicionih partnera u Vladi Kosova.

On je juče prebačen sa intenzivne nege na odeljenje, a u KBC Danasu je nezvanično rečeno da je Rikalo, na lični zahtev, izašao iz bolnice na nekoliko sati.

Nenad Rikalo pre nego što je postao član aktuelne kosovske vlade bio je poznat kao prvi srpski član Centralne izborne komisije Kosova. NJegov prelazak u Vladu Kosova nije bio po volji opoziciji koja je tražila njegovu smenu – DSK i Samoopredeljenje su, kao i građani prištinskog naselja Dardanija, tvrdili da je Rikalo, kao mladi SPS kadar, tokom oružanog sukoba na KiM „u vojnoj uniformi i naoružan mučio i zlostavljao kosovske Albance“. Od optužbi zaštitio ga je premijer Ramuš Haradinaj, koji je javno saopštio da „Državno tužilaštvo, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova nemaju takve informacije o Rikalu“.

Sam Rikalo je tim povodom na sajtu Ministarstva koje vodi negirao optužbe i naveo da je „ličnost koja se dokazala angažovanjem za pomirenje među zajednicama i multietničko društvo“. On je tada, između ostalog, saopštio od 2001. do 2003. radio u kosovskom Ministarstvu kulture, omladine i sporta, a da je od 2003. bio aktivan u civilnom sektoru na pomirenju zajednica i razvoju društva“. Posebno je istakao da je četiri godine bio član borda direktora Sorosa zajedno sa Špendom Ahmetijem i Iljirom Dedom, kao da je sa Aljbinom Kurtijem radio „na stvaranju strategije nenasilnog rata za bolji život i pomirenje među narodima Kosova“, sve dok Kurti nije osnovao Samoopredeljenje.

U Rikalovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Kosova, piše da je tokom 20. godišnjeg radnog iskustva radio i za agencije UN, OEBS, Regionalni centar za ekologiju (REC).., a da je „na polju proizvodnje i prerade hrane, poznat po razvijanju modernih tehnologija sušenja voća, povrća i lekovitog bilja u kojima je primenio svoja akademska znanja iz hemije i tehnologije“.

Na KiM se priča da se po dolasku SNS na vlast priklonio naprednjacima, a među novinarima poznat je po tome što gotovo nikad javno ne komentariše političke poteze Srpske liste, nego insistira samo na temama iz svog ministarskog resora.

Trajković: Haradinaj upozorio Beograd?

– Iako je kosovski ministar infrastrukture Palj LJekaj više puta proteklih dana izjavio da je premijer Ramuš Haradinaj „bio uključen u donošenja odluke o hapšenju Marka Đurića“, Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM, tvrdi da je, prema njenim saznanjima, Haradinaj bio protiv akcije kosovskih specijalaca u Mitrovačkom dvoru, iza koje stoje Hašim Tači i Kadri Veselji. „Haradinaj je obavestio Beograd da ne može da spreči akciju i upozorio srpske zvaničnike da ne drže skup u severnom delu Mitrovice“, kaže za Danas Rada Trajković. Ona ne isključuje mogućnost da je reč o pokušaju „albanskog prekomponovanja kosovske političke scene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari