Ristić podneo inicijativu za ocenu ustavnosti vladine uredbe 1Foto: NSPM

Slaviša Ristić,poslanik Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija podneo je danas inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade Srbije o ostvarivanju prava na penzije za zaposlene u pravosudnim organima i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na Kosovu.

Tom uredbom je predviđeno da sudije i tužioci dobijaju penziju u visini od 65 odsto od poslednje primljene plate i na to još određeni procenat po godini radnog staža, rekao je Ristić novinarima u parlamentu, ocenivši to kao „nagradu za izdaju“.

On je naveo da su sudije imale platu oko 120.000 dinara, a da će njihova „neustavna“ penzija biti oko 108.000 dinara.

„“Šta će Ustavni sud preduzeti i šta će uraditi, videćemo. Do sada imamo praksu uglavnom da su se oglušivali i da nisu radili svoj posao izuzimajući nekoliko slučajeva kada je u pitanju uredba o katastru i matičnim knjigama koja je ocenjena kao neustavna i gde je dat nalog vladi da uskladi tu uredbu sa Ustavom“, rekao je Ristić ,dodajući da smo poslednjih dana slušali smo debate da li su sudije i tužioci sa KIM potpisali i položili zakletvu pred Tačijem, da li je izjava bila statusno neutralna ,ali se vrlo malo zna da je vlada donela neustavnu uredbu koja reguliše posebna prava tih zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari