Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Halimi protestovao je juče, u pismu upućenom premijeru Vojislavu Koštunici, zbog reorganizacije Koordinacionog tela za jug Srbije. U pismu Halimi obaveštava Koštunicu da je o reorganizaciji saznao iz medija i podseća predsednika vlade da o tome nije konsultovan niko od legitimnih predstavnika Albanaca.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Halimi protestovao je juče, u pismu upućenom premijeru Vojislavu Koštunici, zbog reorganizacije Koordinacionog tela za jug Srbije. U pismu Halimi obaveštava Koštunicu da je o reorganizaciji saznao iz medija i podseća predsednika vlade da o tome nije konsultovan niko od legitimnih predstavnika Albanaca.
„To je ozbiljan propust kojim se devalviraju početni rezultati postignuti uz podršku međunarodne zajednice, a vlada time šalje poruku svetu da nije zainteresovana za suštinsku integraciju Albanaca Preševske doline u institucije sistema Republike Srbije“, poručio je lider PDD.

Kamberi: Razmotrićemo pripajanje Kosovu

Bujanovac – Šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje (PDD) u bujanovačkoj Skupštini Šaip Kamberi rekao je da je njegova stranka protiv separatizma i promene granica, ali da će razmotriti pripajanje Kosovu ako Kontakt grupa izmeni svoje principe. Kamberi je na okruglom stolu „Separatizam ili integracija“ u Bujanovcu kazao da su zahtevi PDD pre svega okrenuti prema državi Srbiji. „Pitanje priključenja Kosovu je sasvim sa strane i biće aktivirano jedino ako međunarodna zajednica odluči da promeni principe Kontakt grupe o Kosovu“, rekao je predstavnik PDD. Kamberi je Vladu Srbije optužio za nedovoljno angažovanje u regionu Bujanovca i Preševa.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac Rasim Ljajić odbacio je optužbe Halimija i naveo da je reč o „politikantstvu“. Ljajić je agenciji Beta kazao da su predstavnici Koordinacionog tela pre reorganizacije o tome obavestili rukovodstva tri opštine na jugu Srbije, a da su promene samo tehničkog karaktera.

POPOVIĆ: Trenutna reakcija

Zamenik predsednika KOORDINACIONOG tela za jug Srbije Nenad Popović ocenio je juče da je protest albanskih predstavnika zbog toga što nisu konsultovani oko rekonstrukcije Koordinacionog tela, „trenutna reakcija“. Prema rečima Popoviča, fokus će ubuduće biti na ekonomskom razvoju tri opštine na jugu Srbije i zapošljavanju građana. Ideja je, naglasio je Popović da Koordinaciono telo prestane da postoji, ali pre toga mora mnogo da se učini na ekonomskom razvoju ove tri opštine. „Ono što nas najviše brine jeste velika nezaposlenost i mi moramo obezbeđivati uslove za posao za mlade ljude u ove tri opštine“, rekao je Popović.

Halimi je u pismu još naveo da zbog sličnog odnosa u proteklih sedam godina Koordinaciono telo nije ispunilo svoje osnovne zadatke u prosveti, kulturi, informisanju, zdravstvenoj zaštiti, službenoj upotrebi jezika, upotrebi nacionalnih simbola. Lider PDD pažnju premijeru posebno skreće na „katastrofalnu“ ekonomsku situaciju u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.
„Ekonomska situacija u ovom kraju je pogoršana, stopa zaposlenosti albanskog stanovništva je ubedljivo najniža u državi, a opština Preševo najnerazvijenija u Srbiji sa šest puta manjim narodnim dohotkom od proseka u Republici“, napisao je Halimi.
Predsednik PDD obavestio je Koštunicu da su u međuvremenu prekinuti skoro svi dotoci kapitala prema jugu Srbije i obustavljene počete investicije na porodilištu, otvaranju Učiteljskog fakulteta, izgradnji Sportskog centra.
„Umesto toga srpska vlada odvaja pozamašna sredstva za izgradnju vojno-policijske baze Cepotina kod Bujanovca, što ukažuje na selektivan pristup rešavanju problema u ovoj nacionalno mešovitoj sredini“, ocenio je on. Na kraju pisma Halimi je izrazio nadu da će vlada preispitati svoju odluku i na reorganizaciju Koordinacionog tela primeniti racionalna i demokratska rešenja.
Predsednik opštine Bujanovac i funkcioner Partije demokratskog delovanja Nagip Arifi izjavio je juče FONETU da će on, iako njegova stranka neće učestvovati u radu Koordinacionog tela za jug Srbije, održavati kontakte sa tim telom i Vladom Srbije.
– Kao predsednik opštine, uvek ću biti u kontaktu i sa Koordinacionim telom i sa Vladom Srbije da bih uradio nešto dobro za sve građane opštine Bujanovac, rekao je Arifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari