Nastavak bečkih pregovora Beograda i Prištine na kojem će se raspravljati o predlogu rešenja za budući status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija održaće se u Austrijskom centru od 21. februara do 2. marta. Obe pregovaračke strane potvrdile su polazak i dostavile sastav delegacija.

Nastavak bečkih pregovora Beograda i Prištine na kojem će se raspravljati o predlogu rešenja za budući status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija održaće se u Austrijskom centru od 21. februara do 2. marta. Obe pregovaračke strane potvrdile su polazak i dostavile sastav delegacija. Sastancima će predsedavati Marti Ahtisari i njegov zamenik Alber Roan – potvrdio je juče za naš list portparol Unoseka Remi Durlo.
Kako je ranije najavljeno, na predstojećim konsultacijama najpre će se raspravljati o celokupnom Ahtisarijevom predlogu, potom o svakom njegovom aneksu ponaosob. Za 10. mart planiraju se jednodnevni pregovori na političkom nivou, kada bi se ponovo razmatrao ceo dokument.

Zahtev za versku jednakost

– Islamska zajednica Kosova i Rimokatolička crkva na Kosovu saopštile su juče da Ahtisarijev plan ne može da „ignoriše islamsko i rimokatoličko kulturno i versko nasleđe“. Obe strane tvrde da je „Ahtisarijevim planom Srpska pravoslavna crkva dobila više privilegija nego što bi trebalo“, prenose prištinski mediji. Problem zaštite srpskog kulturnog i verskog nasleđa na KIM, što je jedna od preporuka Kontakt grupe za rešavanje budućeg statusa Pokrajine, obrađen je u petom aneksu Ahtisarijevog plana.

Durlo juče nije mogao da potvrdi da li su Beograd i Priština zvanično, u pisanoj formi, Unoseku dostavili svoje komentare na Ahtisarijev dokument koji im je sam autor predloga rešenja lično doneo „na noge“ 2. februara. U pregovaračkim krugovima nezvanično se tvrdi da bi i beogradski i prištinski tim trebalo da svoje primedbe na ponuđeni dokument zvanično stave na bečki pregovarački sto tek na sastanku u sredu. Prema nezvaničnim najavama obe delegacije bi danas trebalo da otputuju u Beč. Iz Unoseka je najavljeno da razgovori 21. februara počinju u 10 sati, a da se za 12.15 tog dana planira konferencija za novinare Martija Ahtisarija. Protokol je ostavio mogućnost i da pre početka pregovora članovi oba pregovaračka tima daju izjave.

ČEKU: Kosovo će imati vojnu snagu

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je danas u Prištini da će Kosovo imati svoju vojsku koja će, kao i ministarstvo odbrane, proizaći iz Kosovskog zaštitnog korpusa. U redovnom nedeljnom obraćanju građanima Kosova Čeku je rekao da poruke koje dolaze iz NATO pokazuju da će bezbednosne snage Kosova imati njihovu podršku.

Osvrćući se na prošlonedeljni sastanak s generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom, Čeku je rekao da je kosovska strana zatražila da severnoatlantska alijansa pomogne Kosovu u stvaranju bezbednosnih mehanizama. Kosovska strana je zatražila i da NATO pozove Kosovo u program Partnerstvo za mir, pošto će ono „imati svoj sektor bezbednosti“.

– Imaćemo policiju, vojnu snagu, ministarstvo odbrane, kontrolu nad vazdušnim prostorom, obaveštajnu službu i savet za nacionalnu bezbednost – poručio je Čeku.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je juče da će državni tim Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije u nastavku pregovora Beograda i Prištine biti krajnje konstruktivan, ali i da će osporiti sve stavove kojima se krši suverenitet Srbije.
Koštunica je u izjavi za agenciju Beta istakao da beogradski pregovarački tim na bečke konsultacije odlazi s potpuno pripremljenom platformom, gde će „izložiti kako treba da izgleda celokupno uređenje, u svim segmentima, pokrajine KIM unutar Srbije“.
On napominje da će beogradski pregovarački tim „na veoma utemeljen i obrazložen način osporiti sve stavove iz Ahtisarijevog predloga kojima se krši međunarodno pravo i samovoljno prekraja državna granica Srbije.
Prištinski pregovarački tim, nazvan i „Tim jedinstva“, krajem prošle nedelje posle više od tri sata rasprave usvojio je dokument o primedbama na Ahtisarijev predlog rešenja za budući status KIM. Prema najavama prištinskih medija na albanskom jeziku „Tim jedinstva“ najviše brinu „horizontalne veze srpskih opština, pitanje Kosovske Mitrovice i transformacija Kosovskog zaštitnog korpusa“, o čemu će svoje poglede izneti na predstojećim pregovorima. Prištinski pregovarači najavljuju da će na bečkim konsultacijama insistirati da u dokumentu ostanu odredbe koje definišu državnost KIM.
Uoči početka bečkih konsultacija Alber Roan je i intervjuu za bečki Kurir ocenio da „Srbija ništa ne gubi Ahtisarijevim planom“ i optužio Beograd za „jednostrani pristup“, prenose agencije.
– Kosovo od 1999. nije pod srpskom upravom. U praksi će se, stoga, malo šta promeniti za Srbiju. Mi želimo da stvorimo uslove u kojima će narod Kosova živeti bezbedno i normalno. Ako kosovski Srbi naše predloge razmotre bez predrasuda, neće naći razlog da ih odbace – kaže Roan, uz napomenu da je dve trećine Ahtisarijevog predloga usmereno na zaštitu srpske manjine
On je potvrdio da će Ahtisarijev predlog tokom marta biti predstavljen Savetu bezbednosti UN koji će imati konačnu reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari