Prilikom razmatranja ko će biti „naslednici“ ministara koji su zbog rekonstrukcije Vlade otišli iz kabineta Ivice Dačića neophodno je poštovati principe rodne ravnopravnosti, ocenjuju za Danas Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, i Dubravka Filipovski, potpredsednica Nove Srbije i članica Ženske parlamentarne mreže, neformalnog tela koje su osnovale sve poslanice u Narodnoj skupštini.


Kada je prošle godine formirana aktuelna vlada, među 19 ministara našlo se pet žena – Zorana Mihajlović, Alisa Marić, Slavica Đukić Dejanović, Suzana Grubješić i Verica Kalanović. Mada bi „redizajniranje“ Dačićevog kabineta trebalo da bude zvanično okončano 26. avgusta, poznato je da Marićeva, Grubješićeva i Kalanovićeva neće nastaviti da obavljaju ministarske dužnosti, ali ostaje pitanje koliko će pripadnica slabije zastupljenog pola popuniti prazna mesta za stolom u Nemanjinoj 11. Kada je reč o ženama, za sada se pominje da bi ministarka kulture mogla da postane Maja Gojković, članica Predsedništva SNS.

Suzana Paunović podseća da je Srbija članica Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i da su u skladu s međunarodnim standardima doneti zakoni koji obezbeđuju njihovu zastupljenost u političkom i javnom životu, „kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou“.

– Smatram da će se prilikom rekonstrukcije Vlade pored osnovnog principa stručnosti voditi računa i o zastupljenosti žena – komentariše Paunovićeva, koja ističe da je dobro što je prošle godine žena izabrana i za guvernera Narodne banke, kao i da se primenjuju zakonski propisi o zastupljenosti žena u Narodnoj skupštini, koji, između ostalog, podrazumevaju da trećina parlamentaraca treba da bude ženskog pola.

Dubravka Filipovski kaže da očekuje da kvota rodne zastupljenosti u ovoj rekonstrukciji bude „dobrim delom poštovana, ne samo zbog toga što u Srbiji živi 51 odsto žena već i zato što se ne može govoriti o promenama i reformama, kao i napretku demokratije bez zastupljenosti kvota u izvršnoj vlasti“.

– U državama EU u proseku ima 26 odsto žena koje učestvuju u izvršnoj vlasti, a procenat njihove zastupljenosti je najveći u skandinavskim zemljama. Nadam se i moram da verujem da će se prilikom rekonstrukcije Vlade voditi računa o tome da su, kada je reč o zemljama regiona, premijerke u Sloveniji i Republici Srpskoj i da će se makar delimično razbiti tabu da tamo gde su novac i moć uglavnom se nalaze muškarci – poručuje Filipovski.

Ministarke u Cvetkovićevom kabinetu

Vlada Mirka Cvetkovića, koja je izdržala ceo mandat (2008-2012), bila je prva vlada u srpskoj istoriji u kojoj se nalazilo pet žena. Verica Kalanović bila je potpredsednica i ministarka za Nacionalni investicioni plan, Diana Dragutinović ministarka finansija, Snežana Malović ministarka pravde, Snežana Samardžić Marković ministarka omladine i sporta i Jasna Matić ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo. Međutim, Kalanovićeva i Dragutinovićeva nisu se održale na funkciji ceo mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari