Kada je prošle godine formirana aktuelna vlada, među 19 ministara našlo se pet žena – Zorana Mihajlović, Alisa Marić, Slavica Đukić Dejanović, Suzana Grubješić i Verica Kalanović. Mada bi „redizajniranje“ Dačićevog kabineta trebalo da bude zvanično okončano 26. avgusta, poznato je da Marićeva, Grubješićeva i Kalanovićeva neće nastaviti da obavljaju ministarske dužnosti, ali ostaje pitanje koliko će pripadnica slabije zastupljenog pola popuniti prazna mesta za stolom u Nemanjinoj 11. Kada je reč o ženama, za sada se pominje da bi ministarka kulture mogla da postane Maja Gojković, članica Predsedništva SNS.

Suzana Paunović podseća da je Srbija članica Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i da su u skladu s međunarodnim standardima doneti zakoni koji obezbeđuju njihovu zastupljenost u političkom i javnom životu, „kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou“.

– Smatram da će se prilikom rekonstrukcije Vlade pored osnovnog principa stručnosti voditi računa i o zastupljenosti žena – komentariše Paunovićeva, koja ističe da je dobro što je prošle godine žena izabrana i za guvernera Narodne banke, kao i da se primenjuju zakonski propisi o zastupljenosti žena u Narodnoj skupštini, koji, između ostalog, podrazumevaju da trećina parlamentaraca treba da bude ženskog pola.

Dubravka Filipovski kaže da očekuje da kvota rodne zastupljenosti u ovoj rekonstrukciji bude „dobrim delom poštovana, ne samo zbog toga što u Srbiji živi 51 odsto žena već i zato što se ne može govoriti o promenama i reformama, kao i napretku demokratije bez zastupljenosti kvota u izvršnoj vlasti“.

– U državama EU u proseku ima 26 odsto žena koje učestvuju u izvršnoj vlasti, a procenat njihove zastupljenosti je najveći u skandinavskim zemljama. Nadam se i moram da verujem da će se prilikom rekonstrukcije Vlade voditi računa o tome da su, kada je reč o zemljama regiona, premijerke u Sloveniji i Republici Srpskoj i da će se makar delimično razbiti tabu da tamo gde su novac i moć uglavnom se nalaze muškarci – poručuje Filipovski.

Ministarke u Cvetkovićevom kabinetu

Vlada Mirka Cvetkovića, koja je izdržala ceo mandat (2008-2012), bila je prva vlada u srpskoj istoriji u kojoj se nalazilo pet žena. Verica Kalanović bila je potpredsednica i ministarka za Nacionalni investicioni plan, Diana Dragutinović ministarka finansija, Snežana Malović ministarka pravde, Snežana Samardžić Marković ministarka omladine i sporta i Jasna Matić ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo. Međutim, Kalanovićeva i Dragutinovićeva nisu se održale na funkciji ceo mandat.