ROSU upao na sever Kosova, Vojska Srbije u stanju pune borbene gotovosti 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Jedinice ROSU upale su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, gde je uhapšeno najmanje pet osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal, javlja RTS i dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Kako javljaju izvori Danasa sa Kosova i Metohije, policija zvanično ima na umu šverc i organizovani kriminal, a nezvanično traga za osumnjičene za ubistvo Envera Zimberija, koji je bio ubijen tokom akcije policije 2011. godine, i Olivera Ivanovića. Do sada oko 30 privedenih, i dvojica ranjenih policajaca.

U Zubinom Potoku meštani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi sprečili kosovske policajce da odvedu uhapšene.

Sirene za uzbunu odjekuju u severnom delu Kosovske Mitrovice, nekoliko sati posle akcije kosovske policije, javlja izveštač FoNeta sa lica mesta.

Iznad grada lete helikopteri, most na Ibru nije moguće preći jer se sa obe strane nalaze prepreke, uz prisustvo pripadnika policije i vozila italijanskih karabinjera. Na glavnom gradskom trgu nema okupljanja, a građani sede po okolnim kafićima.

Istovremeno, u južnom delu Mitrovice nema nikakvog znaka da se događa bilo šta vanredno.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao za RTS da je u ime predsednika Vučića obavestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana. Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo.

Đurić je rekao da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku, uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Prema njegovim rečima, situacija je dramatična. On je istakao da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte. Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da su jedinice ROSU upale na sever Kosova pod izgovorom nekakvih hapšenja vezanih za kriminal, ali da je jasno da su to mogli da urade i pripadnici policije srpske nacionalnost.

TV Most javlja da je uhapšen jedan pripadnik KPS srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka mahala, u zgradi zvanoj „Beograđanka“. Takođe, u Zubinom Potoku uhapšen je pripadnik KPS srpske nacionalnosti. Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, gde su se oglasile i sirene za uzbunu.

Mediji: U akciji na severu Kosova ranjen jedan pripadnika policije, uhapšeno pet osoba

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji.

Tokom akcije u Zubinom Potoku je ranjen jedan pripadnik PK koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom delu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.

Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika PK.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari