Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić završio je u petak posetu Bosni i Hercegovini suretom sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Tokom posete BiH, Jeremićje rekao da je zajednički cilj i Srbije i BiH članstvo u EU i da će Srbija podržati kandidaturu BiH za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN.

Jeremić je u Banjaluci razgovarao i sa predsednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, a u Sarajevu sa ministrom spoljnim poslova BiH Svenom Alkalajem i sa potpredsednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom. Premijer RS Milorad Dodik, posle razgovora sa Jeremićem, istakao je da RS nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Dodik je izjavio da je proglašenje nezavisnosti Kosova za Republiku Srpsku secesija i da će tako i ostati. Dodik je naveo da je za RS uvek veliki dan kada neko dođe iz Srbije, ističući da je sa Jeremićem razgovarao o svim važnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, uključujući i primenu Sporazuma o specijalnim, paralelnim vezama RS i Srbije.

„Zadovoljan sam saradnjom sa Vladom Srbije“, rekao je Dodik. Premijer RS je rekao da je šefu srpske diplomatije preneo da je Republika Srpska usmerena da ispoštuje dogovore postignute sa partnerima u BiH. Ministar Jeremićje rekao da je jaka i stabilna Republika Srpska preduslov za jaku i stabilnu BiH. On je dodao da se Srbija zalaže za stabilnu i prosperitetnu RS u okviru stabilne i prosperitetne BiH, precizirajući da je zajednički cilj i Srbije i BiH članstvo u EU.

„Ceo zapadni Balkan u EU doprineće dukotrajnom i održivom miru i stabilnosti u regionu“, rekao je Jeremić. Kuzmanovići Jeremićsu razgovarali i o ekonomskoj saradnji u okviru sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije, kao i o ubrzanja procesa regulisanja dvojnog državljanstva. Jeremićje, obaćajući se novinarima u Banjaluci, izjavio da su ga domaćini u Sarajevu izuzetno dobro primili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari