RTS, B92 i Prva planiraju TV duele ako bude drugog kruga 1Foto: RTS

Radio-televizija Srbije neće organizovati TV debatu svih kandidata za predsednika Srbije, niti je to bila praksa za prethodne predsedničke izbore.

Kao i ranije, RTS će organizovati TV duel dva kandidata uoči drugog kruga, ukoliko do njega dođe i ako kandidati pristanu, kaže za Danas Duška Vučinić, šefica Službe za odnose sa javnošću RTS.

„Svi predsednički kandidati imaju na raspolaganju predstavljanje u trajanju od 50 minuta, po redosledu na kojem se nalaze na glasačkom listiću. To predstavljanje je, kao i ranijih godina, na Drugom programu RTS. U prvom krugu neće biti debate svih kandidata zajedno, kao što na predsedničkim izborima nije ni bila praksa. Debate tog tipa radili smo u susret parlamentarnim izborima. Vodimo računa o tome da pozovemo sve kandidate u naše informativne emisije, kao što su OKO, Da Možda Ne,…“, dodaje sagovornica Danasa i napominje da RTS i ove predsedničke izbore prati na način na koji su to radili i 2012. godine.

Debatu u kojoj bi učestvovalo svih 11 kandidata najverovatnije neće pokušavati da organizuju ni privatne televizije. Urednik televizije Hepi Milomir Marić kaže za Danas da bi ta stanica organizovala debatu kandidata, ali da će ih biti teško uspeti nagovoriti da učestvuju jedni sa drugima. Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić, s druge strane, navodi za naš list da ta televizija nema tehničkih uslova za organizaciju takvog programa.

U Prvoj televiziji kažu za Danas da od dana raspisivanja predsedničkih izbora, svakodnevno prate sve aktivnosti predsedničkih kandidata, u izbornom bloku, u skladu sa zakonom.

„Takođe objavljujemo istraživanja relevantnih agencija. U plaćenom terminu emitujemo spotove. Nije uobičajeno organizovanje debata, između ostalog i zbog brojnih kandidata, a ako predsednik Srbije ne bude izabran posle prvog kruga glasanja, debata dva najbolje plasirana kandidata je moguća. Kada je reč o televiziji B92, predsednički kandidati gostuju u emisiji „Kažiprst“ u okviru vesti u 16 časova, a TV debata se takođe planira u slučaju drugog kruga“, napominje se u odgovoru ove dve televizije.

Iz TV Pink nije stigao odgovor na pitanje da li planiraju organizaciju predsedničke debate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari