– Da li će spomenik „Bratstvu i jedinstvu“ u centru Prištine biti uklonjen, kako tvrde pojedini prištinski mediji na albanskom jeziku? Iako pojedini mediji tvrde da „takve simbole iz komunističke prošlosti niko više ne želi“, u Kabinetu predsednika Skupštine opštine Priština tvrde da ne znaju ništa o eventualnom izmeštanju spomenika koji je decenijama bio simbol grada.


Kako je našem listu juče rečeno u Upravi grada Prištine, gradske vlasti planiraju uređenje prostora na kojem se ovaj spomenik nalazi i izgradnju podzemne garaže, ali za sada nema nikakvih zvaničnih planova i odluka o tome. U Ministarstvu kulture Vlade Kosova takođe tvrde da nemaju nikakve informacije o rušenju ovog spomenika. U krugovima bliskim vlasti nezvanično kažu da je tako nešto malo verovatno.

Prema navodima internet portala Balkanska istraživačka reporterska mreža, prostor u najužem centru Prištine, na kojem se od 1961. nalazi Spomenik „Bratstvu i jedinstvu“, trebalo bi da bude preuređen u novi skver koji će nositi ime Adema Jašarija, jednog od komandanata OVK, koju su srpske vlasti proglasile terorističkom organizacijom. Isti izvor navodi da bi se novom trgu nalazili spomenik Jašariju, kao i ulaz u podzemnu garažu.

Naš list juče nije uspeo da dođe do Hadžija Mehmetija, direktora Zavoda za zaštitu spomenika u Prištini, koji je, kako prenosi ova elektronska mreža, ocenio da „Spomenik bratstvu i jedinstvu nikada nije bio proglašen za kulturnu baštinu“ i da je reč o „političkom spomeniku“ bez ikakve istorijske vrednosti“.

Kako je Danasu rečeno u Zavodu za zaštitu spomenika Republike Srbije, ovaj spomenik nije pod zaštitom države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari