Jedan od najuticajnijih ruskih dnevnih listova Komersant objavio je da kadrovi SPS blokiraju investicije iz inostranstva, uključujući one iz Rusije, u Srbiji.

U tekstu „Srbija menja vlast“, s podnaslovom da je to „u interesu stranih investitora“, moskovski dnevnik ocenjuje da je „neminovno“ da će posle izbora praktično celokupnu vlast u Srbiji preuzeti SNS i da će Aleksandar Vučić postati premijer, a da bi „korist od ovoga mogli imati i ruski investitori“.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, Komersant navodi jedan od ključnih razloga za raspisivanje vanrednih izbora – ekonomska situacija u zemlji je izuzetno teška, a njeno rešavanje nije moguće bez mnogo većih ulaganja iz inostranstva, kojih neće biti bez korenitih ekonomskih reformi. „Međutim, mnogi strani investitori u Srbiji, među kojima i oni iz Rusije, suočavaju se s ozbiljnim problemima, pa čak i s otvorenom diskriminacijom“, navodi Komersant.

Više nezvaničnih izvora ruskog dnevnika tvrdi da koren problema s kojima se u Srbiji suočavaju investitori leži u tome što, „još od vremena Slobodana Miloševića, mnoge strukture u zemlji kontrolišu ljudi bliski Socijalističkoj partiji (Srbije)“.

„Indirektno je ovo priznao i Aleksandar Vučić“, konstatuje Komersant i podseća na njegovu izjavu da je pred raspisivanje izbora razgovarao s mnogim „predstavnicima Rusije“, i da su diskutovali ne samo o izborima već i o ruskim investicijama u Srbiji, te da „potpuno razume njihovu želju da zaštite svoj kapital i imovinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari