Rusko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je juče da se u Rusiji krije bivši srpski policijski general Vlastimir Đorđević, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je krajem januara da se, prema informacijama tog suda, Đorđević krije u Rusiji, ali da „ruska strana ne sarađuje kako bi on bio pronađen“. Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin saopštio je juče da je tvrdnja Del Ponteove „pažljivo proverena“ i da ta informacija nije mogla da bude potvrđena.
– Ta osoba ne živi na adresi na koju je ukazao Tribunal, štaviše ta adresa u Moskvi i ne postoji – naveo je Kaminjin u pisanoj izjavi.
On je naveo da ruska strana „nastavlja napore u traženju Đorđevića“, ali je dodao da „danas ni Rusija, ni Karla del Ponte nemaju ozbiljne osnove da tvrde da se Đorđević nalazi u Rusiji“.
Ruski diplomata je takođe rekao da je Rusija uvek aktivno sarađivala s Haškim tribunalom i da je sve njegove zahteve za proveru mesta boravka optuženih pažljivo proveravala. Dodao je da je Moskva takođe na vreme odgovarala Tribunalu.