Jučerašnja redovna sednica SB UN, prema Rikerovoj želji održana je iza zatvorenih vrata. Riker je uoči sednice najavio da će njegov izveštaj biti pozitivan. On je uoči puta u Njujork izjavio za Radio Slobodna Evropa da bi jučerašnja sednica SB mogla biti poslednja na kojoj će se raspravljati o ostvarivanju standarda i da će „to pitanje, posle statusa, biti deo odgovornosti EU“.

Jučerašnja redovna sednica SB UN, prema Rikerovoj želji održana je iza zatvorenih vrata. Riker je uoči sednice najavio da će njegov izveštaj biti pozitivan. On je uoči puta u Njujork izjavio za Radio Slobodna Evropa da bi jučerašnja sednica SB mogla biti poslednja na kojoj će se raspravljati o ostvarivanju standarda i da će „to pitanje, posle statusa, biti deo odgovornosti EU“.
U obraćanju SB Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra Srbije za KIM, poručila je da je za „Srbiju novi krug pregovora jedini put ka pravednom i održivom rešenju i spremna je za kompromis oko budućeg uređenja Kosova i Metohije“. Prema njenim rečima, Srbija je „spremna da albanskoj nacionalnoj manjini na KIM obezbedi najviši stepen autonomije – suštinsku autonomiju koja sigurno predstavlja najperspektivniji način da albanska nacionalna manjina u Pokrajini upravlja svojom budućnošću“.

Vlada i opozicija na Kosovu protiv ruskog predloga

Priština – Vlada Kosova ocenila je juče kao „neprihvatljiv“ predlog Rusije za nove pregovore i novog posrednika UN. Priština podržava predlog rešenja za status međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija jer obezbeđuje dugoročnu stabilnost na Balkanu, izjavila je Ulpijana Lama, portparol premijera Kosova. Prema njenim rečima, teške odluke ne postaju lakše odlaganjem i zato SB UN u najkraćim i najrazložnijim rokovima treba da odluči o statusu Kosova. Istu ocenu o predlogu Rusije juče je izneo i Enver Hodžaj, funkcioner opozicione Demokratske partije Kosova. Hodžaj tvrdi da će stav Prištine ostati nepromenjen i da ona neće podržati nikakvo obnavljanje pregovora o statusu Kosova. Oliver Ivanović, poslanik Srpske liste za KIM u privremenoj Skupštini Kosova, ne isključuje mogućnost da međunarodna zajednica „žrtvuje“ Martija Ahtisarija, jer je to „jedini način da se razgovori o Kosovu nastave, a stalne članice SB UN sačuvaju obraz“. Prema njegovim rečima, u naredne dve tri nedelje, treba videti koliko je ruska inicijativa dobro primpremljena – Amerikanci ne govore ekspilicitno protiv nje što znači da postoji neki dogovor.

– Vlada Srbije snažno podržava inicijativu Rusije za nastavak pregovaračkog procesa i koristi i ovu priliku da pozove na dijalog i nastavak razgovora, pravih i temeljnih, koji će se u dobroj volji voditi na osnovu Rezolucije 1244. Samo takvi razgovori mogu dovesti do kompromisa i sporazumnog rešenja, koje će biti u skladu sa Poveljom UN, a na dobrobit podjednako Srba i Albanaca i njihove zajedničke budućnosti – rekla je Sanda Rašković-Ivić.

Opasnost od nasilja ako Rusija blokira nezavisnost

Brisel – Bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk ponovio je juče da je plan o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo najbolje moguće rešenje u sadašnjim okolnostima i da bi, ako Rusija zaustavi taj plan, na Kosovu moglo da izbije nasilje. Holbruk je u Briselu gde učestvuje na sastanku lidera SAD, Evrope i Azije, objasnio novinarima da bi „snage NATO trebalo da budu pripravne za brzo delovanje, kako bi sprečile eskalaciju nasilja kada se aprila o pitanju Kosova bude raspravljalo u SB UN“. Beta – Rojters

Iako predlog rešenja budućeg statusa KIM specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji je krajem prošle nedelje dostavljen centrali u Njujorku, nije bilo tema jučerašnjeg zasedanja, predsednica KC obavestila je SB UN da Srbija odbacuje Ahtisarijev dokument kojim se otima 15 odsto njene teritorije. Ona je naglasila da su bečki pregovori „bili neuspešni, da nisu dali nikakav rezultat jer nije postignut sporazum, a da se Marti Ahtisari prekoračujući mandat koji mu je poveren opredelio za nametanje rešenja, koje odgovara samo jednoj, albanskoj strani“.

O KIM i u Vašingtonu

Vašington – Prema najavama agencija, u vreme zatvaranja prvog izdanja našeg lista u Vašingtonu je trebalo da se sastanu Kondoliza Rajs, državni sekretar SAD i trojka EU, koju će predvoditi Havijer Solana, predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost. Glavna tema, kako je saopšteno, biće odnosi EU i SAD, uključujući i pripreme za evropsko-američki samit, koji će biti održan u Vašingtonu 30. aprila. Od ostalih pitanja, na dnevnom redu biće međunarodna pitanja u kojima EU i SAD tesno sarađuju, kao što su Bliski istok, nuklearni program Irana i KIM. Osim Solane, u delegaciji EU su i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i komesar EU za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner.

– Ahtisarijev predlog nije nastao kao delo koje su gradile dve strane u razgovorima i u tom predlogu doslovno nema ni jednog jedinog suštinskog stava iz platforme koju je zastupao Beograd. Želeći da budemo konstruktivni, mi smo i na Ahtisarijev nametnuti predlog uložili blizu 500 amandmana, koji su redom ignorisani i odbijeni. Ahtisari je Republici Srbiji, koja je suverena država i članica UN, uručio predlog nametnutog rešenja, kojim se krši Povelja UN, Rezolucija SB 1244, Završni Helsinški akt i Ustav Republike Srbije – istakla je Rašković-Ivić.
Prema njenim rečima, Srbija je „čvrsto uverena da će SB, poštujući Povelju UN, odbaciti svaki pokušaj da se Republici Srbiji kao članici UN otima 15 odsto njene teritorije i da se prekrajaju njene međunarodno priznate granice“. Ona je istakla „poseban značaj koji SB ima kao garant ostvarivanja Povelje UN, jer se stara za očuvanje univerzalnih načela međunarodnog prava, što znači da od njega najneposrednije zavisi stabilnost čitavog svetskog poretka“.
Osvrćući se na stanje na KIM, Sanda Rašković-Ivić je ocenila da se „život Srba i nealbanaca u Pokrajini odvija u znaku nasilja i stalne pretnje terorom albanskih separatista“, što nije uticalo na kvalifikaciju Unmika da su „bezbednosna situacija i sloboda kretanja stabilne, ali krhke“. Ona je zatražila od „SB da preduzme sve mere kako bi se poštovala Rezolucija 1244, koja garantuje mir i bezbednost za sve stanovnike Pokrajine“.
– Svi znamo da dosad niko nije izneo nijedan argument zašto bi albanska nacionalna manjina trebalo da na teritoriji Srbije stvori još jednu albansku državu. Takav argument je nemoguće naći, jer bi on direktno kršio načela međunarodnog prava, onda se sada već javno i glasno saopštava da će albanski teroristi ponoviti scenario od pre tri godine kada su 17. marta ubijali Srbe i palili i uništavali sve što je srpsko u Pokrajini. Niko nema pravo da okrene glavu od istine i da danas, dok je još vreme, jasno i glasno ne osudi svaku pretnju terorom. Obaveza je SB da upozori da se Rezolucija 1244 mora poštovati i da će svaki oblik nasilja biti najstrože kažnjen – istakla je Sanda Rašković-Ivić.
Ona je navela da su „samo u protekla četiri meseca izvršena 52 etnički motivisana napada na Srbe ili pripadnike nealbanskih zajednica“, a da su u „22 navrata na meti ekstremista bili povratnici Srbi ili njihova imovina“. Ovi napadi su, prema njenim rečima, izvedeni pretežno na području severne Metohije.
– Nasilje nad meštanima Prilužja kod Vučitrna unapred je najavljeno lecima, a u sistematsko zastrašivanje uključili su se i pripadnici specijalne jedinice KPS Rosa, koji su pretnje upućivali meštanima Štrpca na Brezovici. Zastrašivanje je prisutno i na centralnom Kosovu, na severu, u Orahovcu i Kosovskom Pomoravlju. Albanski dnevni listovi objavljuju spiskove nepoželjnih Srba, a njihova imena objavljuju se i na bilbordima. Preti se masovnim egzodusom. U sedam slučajeva oskrnavljeni su i oštećeni verski objekti Srpske pravoslavne crkve – navela je predsednica KC.
Ona je ukazala i na „ponovno pojavljivanje ljudi u crnim uniformama koji ne pripadaju nijednoj zvaničnoj formaciji na KIM, a koji ilegalno zaustavljaju automobile, vrše pretres, utvrđuju nacionalnost ljudi, kidnapuju i prebijaju Srbe“. Pomenula je i nerešen problem povratka srpskih prognanika, što govori „da se u osnovi ideje nezavisnog KIM nalazi projekat etnički čiste Pokrajine“. Saopštila je da su podaci UNHCR o povratku 1.608 lica u 2006. netačni, kao i da kosovske institucije ne ispunjavaju obaveze koje omogućavaju ekonomsku održivost povratka. Privatizacija na KIM, prema oceni predsednice KC, ima diskriminatorsku prirodu na etničkoj osnovi, jer su Srbima potpuno ukinuta osnovna prava.
– Od najveće je važnosti da se konačno postavi pitanje ispunjavanja svih obaveza koje proizilaze iz Rezolucije 1244. To mora biti temelj svih naših budućih razgovora o KIM, imajući u vidu da je Ahtisarijev predlog u potpunoj suprotnosti sa važećom Rezolucijom 1244 – poručila je Sanda Rašković-Ivić, sa kojom je na sednici SB UN u ime Beograda bio i koordinator beogradskog pregovaračkog tima i savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić.
U ime Prištine sednici je prisustvovao Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova, koji je prema najavama iz njegovog kabineta, juče trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a narednih dana i sa predstavnicima svih država članica SB UN. Osim Sejdiua, tokom boravka u UN odvojenu diplomatsku aktivnost imaće i Joakim Riker i beogradska delegacija u kojoj je i Leon Kojen, koordinator beogradskog pregovarčkog tima i savetnik predsednika Srbije. Prema nezvaničnim najavama, Kojen i Samardžić trebalo bi da ostanu u Njujorkom tokom cele ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari