Ministarska trojka Evropske unije, na čelu sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom, putuje danas u Moskvu u nastojanju da Rusiju pridobije za „veoma konstruktivno postupanje“ oko rešavanja statusa Kosova „pre nego što dođe do odluke u Savetu bezbednosti UN“.
Iako je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u intervjuima Špiglu i Rojtersu već demantovao najavu ruskog veta u Savetu bezbednosti, agencije podsećaju da je Kremlj uoči izbora u Srbiji ponovio stav da su „sve mogućnosti na stolu, uključujući veto“, te da za status Kosova treba naći prihvatljivo rešenje uz nagodbu i saglasnost Beograda i Prištine.

Hun u Beogradu

Britanski ministar za Evropu Džefri Hun doputovaće danas u zvaničnu posetu Beogradu. Kako je najavio BBC, a prenosi Beta, poseta Džefrija Huna dogovorena je pre nego što se znalo kada će Marti Ahtisari upoznati Beograd i Prištinu s predlogom rešenja o budućem statusu Kosova. Hun je uoči posete Beogradu rekao da je Ahtisarijev izveštaj „prilika za uspostavljanje stabilnosti“, kao i da je važno da na njega „pozitivno reaguju“ obe pregovaračke strane.

Uoči odlaska u Vašington krajem prošle sedmice Lavrov je izjavio da se njegova zemlja i dalje ne slaže sa SAD u pogledu budućeg statusa Kosova. Rusija smatra da za Kosovo treba naći rešenje koje će odobriti i Beograd i Priština, dok SAD smatraju „da će sporo rešavanje biti nepravilno i da problem treba rešavati kroz Savet bezbednosti UN“. S druge strane, bez obzira na evidentne razlike u pogledu ishoda, sve članice EU smatraju da najavljena evropska misija na Kosovu nije moguća bez „međunarodne pravne osnove“, a to je jedino nova rezolucija Saveta bezbednosti o statusu Pokrajine, za šta je nužna saglasnost Rusije i Kine koja je stavila do znanja da će postupiti onako kako to učini i Moskva.