Rusija se meša u unutrašnje odnose Srbije 1

Izjave ruskih zvaničnika kojima osporavaju i kritikuju građanske proteste inicijative Ne davimo Beograd aludirajući da su oni organizovani od strane zapada, pre svega, Sjedinjenih Američkih Država, Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd (NDB) komentariše za Danas kao potrebu da se ojača rusko prisustvo u Srbiji.

Kritičke ocene ruskih zvaničnika o tome da su „notirali“ izveštaje srpskih medija o građanskim protestima NDB finansiraju na kojem su prisutni predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država, da tu inicijativu, odnosno organizatora finansiraju nevladine organizacije finansirane iz inostranstva, da to predstavlja „drsko mešanje“ u unutrašnje stvari države, odnosno da postoji paralela između onoga što se dešava u srpskoj prestonici i „obojenih revolucija“ – Dobrica Veselinović u izjavi za naš list tumači upravo kao mešanje Rusije u unutrašnje odnose u Srbiji.

– Ovakve izjave svakako jesu jedan vid ‘mešanja’ u unutrašnje odnose, tj. jasna podrška onima koji već duže vreme u Srbiji imputiraju ideju o plaćenicima sa zapada, špijunima stranih službi i tome slično. Tako da su motivi tu jasni – potrebno je ojačati ‘rusko’ prisustvo – ističe Dobrica Veselinović u odgovoru na pitanje šta su, prema njegovom mišljenju, motivi za takve stavove ruskih zvaničnika. On ističe da su njihove tvrdnje potpuno netačne.

– Problem je pak u tome da su takve projekcije apsolutno netačne, te da se neko zaista želeo uputiti u finansije inicijative Ne davimo Beograd, takva vrsta argumenata ne bi ni bila pokrenuta. No, to nije ideja – ideja je diskreditovati pokret svim mogućim načinima – smatra sagovornik Danasa. Veselinović za naš list zaključuje rečima: „Sa druge strane, zar ne bi trebao da bude ideal da jedna zajednica sama donosi odluke o svojoj budućnosti, bez večne dileme Amerika ili Rusija?“.

Na redovnom brifingu ruskog ministarstva spoljnih poslova, portparolka Marija Zaharova je sa Krima poručila da je Rusija notirala takve izveštaje o učešću američkih diplomata na protestima Ne davimo Beograd.

– Primili smo k znanju izveštaje srpskih medija o učešću američkih diplomata u anti-vladinim protestima u Beogradu. Različite NVO finansirane iz inostranstva organizuju te proteste – rekla je Zaharova.

Kako je navela, „učešće diplomata SAD“ bi moglo da znači da srpski aktivisti „nemaju poverenje svojih sponzora“.

– Očigledno, drsko mešanje u unutrašnje stvari država je postalo rutinsko ponašanje na Balkanu – navela je Zaharova.

U tom kontekstu, ona je spomenula i Crnu Goru naglasivši da postoje „veliki napori da se zemlja uvuče u NATO, bez obzira na to šta narod želi“. Listovi Alo i Informer objavili su prošle nedelje da su dva službenika ambasade SAD Solomon Blek i Denis Ibišbegović učestvovali u protestnoj šetnji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, posle čega je reagovala i ambasada SAD.

– Veoma mi je teško da nađem odgovarajuće reči, ali to je totalno apsurdno, netačno i neodgovorno , rekao je ambasador Kajl Skot na pitanje da prokomentariše navode da se SAD mešaju u unutaršnja politička pitanja Srbije.

Kako je naveo, oni su samo posmatrali protest, a medijske navode koji su se pojavili ocenio je neodgovornim.

Pismo Rajsove

Ambasador Kajl Skot čestitao je premijeru Aleksandru Vučiću otvaranje dva pregovaračka poglavlja sa EU. Skot je Vučiću uručio pismo savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, u kojem je zahvalila premijeru Srbije za ratifikaciju amandmana na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnih materijala. Premijer Vučić i ambasador Skot razgovarali su i o značaju predstojeće posete pomoćnika američkog državnog sekretara za ervropske i azijske poslove Viktorije Nuland, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari