Foto: www.wikipedia.org

„Naravno, mi smo u kontaktu sve vreme. Saradnja sa Beogradom je vrlo intenzivna i u onome što se tiče borbe protiv pokušaja da se Kosovo ugura u međunarodne organizacije. Ali ’prva violina‘ u ovoj situaciji pripada Beogradu, a mi podržavamo njegove napore“, rekao je direktor evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije u intervjuu za RIA Novosti.

On je takođe naglasio „konstruktivni stav srpskog rukovodstva, koje mnogo čini za smanjenje tenzija, ali ne vidi recipročne korake“.

Predsednik samoproglašene republike Kosovo Hašim Tači izrazio je ranije zabrinutost zbog propagandne kampanje Beograda i podsticanja Srba na severu Kosova na međunacionalnu mržnju i pozvao EU i NATO da osude Srbiju. Predsednik države koja nije članica UN pozvao je EU i NATO „da osude Srbiju za podsticanje novog sukoba na Kosovu i regionu“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prošlog četvrtka održao odvojene sastanke sa ambasadorima Rusije Aleksandrom Čepurinom, Kine Li Mančangom i SAD Kajlom Skotom, koje je obavestio o nekonstruktivnom ponašanju delegacije Prištine o pregovorima koji su u sredu održani u Briselu.

Izbegavanje vlasti Crne Gore da održi referendum o članstvu zemlje u NATO-u govori o njihovoj nesigurnosti u njegove rezultate, izjavio je Bocan Harčenko.

„To što rukovodstvo Crne Gore izbegava referendum već samo po sebi pokazuje nesigurnost u njegove rezultate. Sprovedene su ankete, i njihovi rezultati su ugrubo pola-pola. A ako referendum pokaže takav rezultat, kako onda može da se prevali preko jezika i kaže da je većina za ulazak u NATO? Po mom mišljenju, takva podeljenost javnog mnjenja bi trebalo da obeshrabri užurbano rešavanje ovog pitanja“, rekao je ruski diplomata.

„Mi se držimo podalje od nametanja, ali sprovođenje referenduma u Crnoj Gori se samo nameće, to je prirodno rešenje za ovu situaciju. Potrebno je poštovati mišljenje građana“, istakao je on, prenosi „Sputnjik“.

Zemlje NATO-a su 19. maja 2016. godine potpisale protokol o pristupanju Crne Gore paktu, što joj daje status posmatrača na zasedanjima. Nakon ratifikacije svih zemalja-članica Crna Gora može da postane punopravni član NATO-a.