Saveznici u NATO podržavaju rokove i predloge za status Kosova koje će izaslanik UN Marti Ahtisari predstaviti srpskoj i albanskoj strani 2. februara – izjavio je generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer juče u Briselu posle susreta s makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim.

Saveznici u NATO podržavaju rokove i predloge za status Kosova koje će izaslanik UN Marti Ahtisari predstaviti srpskoj i albanskoj strani 2. februara – izjavio je generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer juče u Briselu posle susreta s makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim.
Prema Sheferovim rečima, NATO očekuje da takav stav zauzmu i zemlje regiona, dok je, kako Beta javlja, Crvenkovski istakao da je posebna pažnja u razgovoru data rešavanju statusa Kosova i naglasio da se Makedonija kao sused zalaže za rešenje koje će značiti trajnu stabilnost. Crvenkovski je objasnio da će vlasti u Skoplju svoj odnos prema Ahtisarijevom predlogu za status Kosova „graditi na temelju stavova UN“.
– Ali, mi kao zemlja kandidat (za članstvo u EU i NATO) moramo uzeti u obzir stavove EU i NATO i da sarađujemo u tom pogledu – podvukao je makedonski predsednik.
U makedonskim izvorima je nezvanično rečeno da Makedonija mora biti stabilna i time dočekati rešenje za Kosovo. Izvori u NATO su makedonskim sagovornicima preneli da od Rusije oko procesa rešavanja kosovskog statusa stižu „pomešane poruke“, od toga da Rusija u Savetu bezbednosti UN može staviti veto, pa do toga da bi se mogla uzdržati od glasanja za predlog o statusu pokrajine. Shefer je na konferenciji za štampu istakao da je „Makedonija izvoznik bezbednosti“ i da je „za rešavanje kosovskog pitanja važno da iz Skoplja stižu glasovi umerenosti“. Čelnik NATO je istakao da je „Kfor spreman za svaku mogućnost“ i naglasio da „niko na Kosovu ne sme da se zavarava da može Kfor staviti na probu“.
– A to važi kako za većinu, tako i za manjinu – dodao je Shefer.
Plan izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija izgleda „uravnoteženo“, ocenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske i pozvalo Beograd i Prištinu da se „konstruktivno angažuju“ u predstojećim konsultacijama.
– Predlog Martija Ahtisarija nam se čini uravnoteženim i uzima u obzir pregovore koji su se odvijali u proteklih godinu dana u Beču i preporuke Kontakt grupe – rekao je portparol ministarstva Žan-Batist Matej.
Ahtisari je u petak u Beču iza zatvorenih vrata predstavio svoj predlog za budući status Kosova predstavnicima zemalja Kontakt grupe, a potom i Evropskoj uniji i ministrima NATO. Mateji je dodao da ne želi da komentariše dokument koji još nije predstavljen Beogradu i Prištini, što bi Ahtisari trebalo da učini u petak 2. februara. Portparol francuskog ministarstva apelovao je na Beograd i Prištinu da se „na konstruktivan način“ angažuju u konsultacijama.
Francuski ministar spoljnih poslova Filip Dust-Blazi, koji je juče u Parizu razgovarao sa šefom Unmika Joakimom Rikerom, izrazio je „punu podršku“ Ahtisarijevom planu. Dust-Blazi je izrazio želju da Unmik „u potpunosti nastavi da ispunjava svoj mandat do novog mandata“, preneo je portparol ministarstva.
S druge strane, moskovski dnevnik Vedomosti tvrdi da se Rusija zalaže za tromesečno odlaganje realizacije plana UN za objavljivanje faktičke nezavisnosti Kosova i poziva da se sačeka formiranje srpske vlade. Postoji velika verovatnoća da će novu vladu kontrolisati Demokratska stranka, orijentisana na zapad, koja bi mogla da da saglasnost Srbije na Ahtisarijev plan. U tom slučaju, prenosi Beta stav Borisa Šmelova iz Centra za uporedna politička istraživanja dat dnevniku Vedemosti, „nezavisnost Kosova će podržati i Rusija, rezervišući mogućnost priznanja nezavisnosti i nepriznatih republika bivšeg SSSR“.
– Od toga kako će biti formulisana ta pozicija zavisi i ruska tačka gledišta na kosovsko pitanje – kaže Šmelov.
List citira i reči zamenika predsednika Komiteta za međunarodne odnose državne Dume Leonida Sluckog da Rusija „nema negativan odnos prema planu Martija Ahtisarija“, ali je protiv „brzopletih poteza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari