"Ruska veza" u navodnom povlačenju priznanja Kosova? 1Lavrov i Dačić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Odluku o povlačenju priznanja Kosova kao nezavisne države, prema tvrdnjama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, do sada je donelo 13 država.

Reč je o sledećim zemljama: Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar i Palau za koje je Ministarstvo dostavilo Radiju Slobodna Evropa (RSE) kopije diplomatskih nota u kojima one obaveštavaju Ministarstvo o svojoj odluci.

Sve informacije u vezi sa povlačenjem priznanja Kosova do javnosti su stizale iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. RSE nije dobio potvrdu od nadležnih institucija država koje su povukle priznanje.

Vlada Srbije je nakon što su pojedine zemlje uputile notu o povlačenju priznanja Kosova, donosila odluke o ukidanju viza za njihove državljane.

Sa šest od ukupno trinaest država, prema podacima do kojih je došao RSE – bilateralne sporazume sklopila je i Ruska Federacija i to, za razliku od Srbije, pre nego što su te zemlje povukle priznanje Kosova.

Da li je Rusija učestvovala u kampanji Srbije za povlačenje priznanja i na koji način?

Surinam je prva zemlja, koja je navodno povukla priznanje Kosova krajem oktobra 2017. godine, prema noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo RSE. Burundi je odluku doneo i o njoj obavestio zvanične institucije u Srbiji u februaru 2018. a zatim su to u oktobru iste godine učinili i Lesoto, Komonvelt Dominika i Grenada. U januaru 2019. priznanje je navodno povukla i država Palau.

Prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Vlada Srbije je vize ukinula za građane Surinama, Burundija, Komonvelt Dominike, Grenade i Palaua, dok je sa Lesotom potpisan sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Odluke o ukidanju viza donete su nakon što bi neka zemlja povukla priznanje Kosova, što se vidi iz saopštenja na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, osim u slučaju Grenade i Komonvelt Dominike, kojima su vize ukinute pet dana pre nego što su te države suspendovale odluku kojom su priznale Kosovo.

Kako saznaje RSE, uvidom u zvanična dokumenta, Ruska Federacija je sa državama: Surinam, Burundi, Komonvelt Dominika, Grenada, Madagaskar i Palau potpisala sporazume o bilateralnoj saradnji pre nego što su one navodno povukle priznanje Kosova.

Reč je o sporazumima koji se odnose na ukidanje viza državljanima ovih zemalja za putovanje u Rusiju, osim u slučaju Madagaskara, sa kojim je Rusija potpisala sporazum o vojnoj saradnji i u slučaju Surinama, sa kojim je potpisan sporazum o uspostavljanju odnosa između dve države.

Sporazumi sa Rusijom prethodili su odlukama tih država da povuku priznanje ili privremeno suspenduju odluku o povlačenju priznanja Kosova, na šta ukazuju datumi kada su sporazumi potpisani i datumi iz nota o povlačenju priznanja Kosova.

U slučaju Burundija, primera radi, Rusija je sporazum o ukidanju viza sa ovom državom za nosioce službenih i diplomatskih pasoša potpisala 6. februara 2018. godine. Devet dana kasnije, 15. februara iste godine, Burundi je Ministarstvu spoljnih poslova Srbije dostavio notu u kojoj stoji da je Vlada te države donela odluku da povuče priznanje Kosova.

​Ovim povodom RSE se obratio zvaničnim institucijama šest država sa pitanjem – na osnovu čega su doneli odluku o povlačenju priznanja Kosova, kao i da li je u tome i kakvu ulogu igrala Ruska Federacija. Odgovor do objavljivanja ovog teksta dobili smo samo iz kancelarije predsednika Komonvelt Dominike. U mejlu dostavljenom RSE stoji da predsednik nije nadležan da dâ odgovor na postavljeno pitanje.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić negira ulogu Rusije u povlačenju priznanja Kosova. Na pitanje RSE da li je i kakvu ulogu imala Rusija u kampanji Srbije za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je 22. jula 2019. u obraćanju novinarima pred sednicu Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik, izjavio:

„Mislim da su to prazne priče. Verujte niko nam nije pomogao, sami smo to radili i sami ćemo raditi i dalje i ako je neko pomogao ja mu se zahvaljujem. Samo da znam ko je“.

Dačić je takođe rekao da nije upoznat sa time da li Rusija sa državama koje su povukle priznanje Kosova ima potpisane bilateralne sporazume.

„Ja ne znam ni da li ima između tih zemalja i Rusije viza, ali slušajte, i da je to tačno, pa čekajte šta rade ovi drugi? Šta Amerika nudi ovima drugima samo da priznaju Kosovo?“

Na pitanje RSE da pojasni šta je pod time mislio, Dačić je odgovorio:

„Amerika nudi ekonomsku pomoć. Ukidanje viza – to je toliko sitno da oni o tome neće ni da pričaju“.

Optužbe na račun „trgovine“ zarad povlačenja priznanja izneo je u julu 2018. šef kosovske diplomatije Behdžet Pacoli. On je tada izjavio da Srbija žestoko lobira protiv Kosova, kao i da podaci Ministarstva spoljnih poslova Kosova govore da je jedna od osnova srpske diplomatije kompenzacija oružjem državama da ne priznaju Kosovo, naročito onim afričkim.

“Imali smo podatke još iz sporazuma koji su potpisani između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ostalih država u svetu“, kazao je tada Pacoli, ne želeći da precizira koje su to države.

Nakon ove izjave, reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je negirao navode Pacolija.

„Mi ne poklanjamo oružje, mi prodajemo oružje, mi se time ponosimo, ja se time hvalim. Još više ćemo da prodajemo oružja, gde god je to dozvoljeno, naravno”, izjavio je tada Vučić.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara 2008. godine. U prvoj godini nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo su kao suverenu državu priznale 54 države, dok danas Kosovo tvrdi da taj broj iznosi 117.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari