Ružić bi mogao da zameni Kneževića 1Foto: Dragan Antonić / FoNet

Nova vlada Srbije mogla bi da dobije ministarstvo za evropske integracije, saznaje Danas iz izvora bliskih Srpskoj naprednoj stranci.

Definitivna odluka, još uvek nije doneta, kažu naši izvori, a kao mogućnost se pominje i da se sektor ekologije izdvoji kao zasebno ministarstvo s obzirom na ozbiljnost i količinu posla koje Srbije treba da uradi na polju ekologije tokom evropskih integracija, odnosno pregovora sa EU.

Formiranjem ministarstva za evropske integracije, Srbija bi, kažu naši sagovornici, pokazala da zaista ozbiljno namerava da se integracijama bavi na ozbiljniji način. Do sada je za integracije bila zadužena Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja. Ona bi, kažu izvori Danasa, mogla da nastavi taj posao, ukoliko joj ne bude poveren posao ministra spoljnih poslova umesto Ivice Dačića, koji bi mogao da bude ponovo ministar policije. U tom slučaju kadrovska kombinatorika u vladi poprima viši stepen. Sagovornici bliski vlasti navode i da lider SNS i predsednik države Aleksandar Vučić razmišlja i o tome da resor odbrane poveri ili Milošu Vučeviću, trenutno gradonačelniku Novog Sada, ali i Nebojši Stefanoviću, sada ministru unutrašnjih poslova. Ukoliko se takav raspored napravi, Dačić bi dakle od Stefanovića preuzeo policiju, a Joksimović od njega spoljne poslove dok bi se novo lice našlo za resor evropskih integracija.

Kada je kadrovskim rešenjima reč i to kadrovima SPS, Danas saznaje da bi Branko Ružić, visoki funkcioner SPS, mogao da dobije sektor privrede umesto Gorana Kneževića, iako mediji ovih dana spekulišu da bi Ružić mogao da vodi ministarstvo ekologije. Uvođenje Ružića u Vladu potvrdilo bi očekivanja socijalista da budu brojniji u novoj vladi.

Naši sagovornici kažu i da postoji mogućnost da se iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje vodi Zorana Mihajlović izdvoji jedan deo ili sektor kao zasebno ministarstvo, s obzirom na to da je ovaj vladin resor veoma veliki i glomazan.

Kada je reč o političkim promenama koje može doneti izbor Ane Brnabići sagovornici Danasa navode pozitivan uticaj na nastavak procesa pridruživanja države Evropskoj uniji. Ne očekuje se da će premijerka imati istaknutu ulogu u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, čak i ukoliko bude zadržan postojeći format dijaloga Beograda i Prištine.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da Brnabić ima iskustva s fondovima, što bi trebalo da predstavlja prednost za povlačenje sredstava na koja Srbija ima prava na ovom nivou pregovaračkog procesa.

– Aktivna je i u dosadašnjem delovanju se pokazala kao nekonfliktna. S obzirom na prethodnu biografiju, mislim da razume mehanizme EU, pa čak i one birokratske, koji često imaju različitu dinamiku od političkih.

EU će svakako pozdraviti njen izbor, smatra naša sagovornica.

Joksimović tvrdi da što se tiče pregovora Beograda i Prištine, bez razrešenja političke krize na Kosovu neće doći do pomaka. „U svakom slučaju, verujem da se razmišlja o promeni formata koji bi pregovore podigao sa nivoa premijera na nivo predsednika. Dakle, takav format bi podrazumevao učešće predsednika Vučića, koji bi svojim političkim autoritetom mogao garantovati sprovodivost , implementaciju dogovorenog. Imajući u vidu činjenicu da ti pregovori spadaju u politički paket, prema najavi bih rekla da ce se u okviru vlade ovom temom više baviti Ivica Dačić“, ukazuje Aleksandra Joksimović.

Bivši potpredsednik kosovskog parlamenta i novinar Petar Miletić komentariše za Danas da je predsednik Srbije „izabrao prozapadnog premijera, između ostalog, da bi EU integracije išle kvalitetnije“.

– Kada je o dijalogu s Prištinom reč, ne verujem da će se premijerka Brnabić previše baviti tim pitanjem ni politički a još manje tehnički, napominje Miletić.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, kaže za Danas da je izbor Ane Brnabić u svakom slučaju pozitivan signal za proces evropskih integracija, pre svega zbog izuzetne važnosti reforme javne uprave za proces pristupnih pregovora.

– Ana Brnabić je viđena kao vrlo „zapadno“ orijentisana i njen izbor će imati pozitivan odjek u zapadnim zemljama. Međutim, deluje da je ovaj efekat izbalansiran većom ulogom za ministra Dačića, za koga se ne može reći da gaji veliki entuzijazam prema evropskim integracijama… U svakom slučaju, nije verovatno da će Brnabić kao premijer sa malom političkom težinom imati učešće u dijalogu, što je sugerisao i predsednik najavom da će Dačić voditi „politički“ deo vlade, naglašava Burazer.

Pisanje ekspozea

Rezultati su važni, nastavljamo dalje, radiću na ekspozeu i očekujem apsolutnu podršku parlamenta, ali o tome me nemojte više ništa pitati, jer ne bih o tome dok nemam jasnu sliku, rekla je Ana Brnabić novinarima u petak u Vrnjačkoj Banji, prenosi FoNet. Vučićev predlog da ona bude novi mandatar stigao je parlamentu u četvrtak uveče, a očekuje se da nova vlada bude izglasana oko 20. juna. Iz vladajuće koalicije Dragan Marković Palma je poručio da Brnabićka nije njegova premijerka, zbog njenog gej opredeljenja. Ipak, njen izbor se ni teoretski ne dovodi u pitanje, mada mediji pišu o nezadovoljstvu unutar Vučićeve SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari