Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

On je gostujući u Dnevniku na Radio televiziji Srbije istakao i da ponekad i kada izbori strankama odgovaraju, postoje državni razlozi da se ne raspisuju i naveo da su za sada jedino sigurni beogradski izbori u prvim nedeljama marta.

Ružić je objasnio da odluka o parlamentarnim izborima zavisi od SNS-a, ali je istakao da je državotvornost prioritetna orijentacija i SPS-a i SNS-a.

„Što se tiče SPS-a, mi smo spremni za bilo koji izborni proces“, naveo je Ružić i ocenio da mitropolit Amfilohije ima neodgovaran odnos prema državnom interesu, komentarišući njegove izjave o predsedniku Aleksandru Vučiću, prenosi RTS.

„Dovoljno je ono što je patrijarh rekao u vezi sa ulogom predsednika u borbi za nacionalne interese“, rekao je Ružić ističući izjavu patrijarha Irineja koji je rekao da se predsednik Vučić „lavovski“ bori za srpski narod.

Ružić je istakao da je ono što je Amfilohije govorio, „toliko tačno koliko je iskrena i njegova težnja da se sačuva zajednička država Srbije i Crne Gore“.

Naveo je i da smatra, ukoliko postoje sankcije Sinoda SPC, da je došlo vreme da Amfilohije bude sankcionisan.

Kada je reč o Fondu za lokalne samouprave čija su sredstva povećana sa 10 na 320 miliona dinara, ministar Ružić je izrazio zadovoljstvo zbog razumevanja ministra finansija.

Istakao je da je u izradi pravilnik nakon koga će biti raspisan javni poziv da se samouprave jave sa projektima u skladu s prioritetima.

Navodi da će se, pre svega, voditi računa o modernizaciji uprave, društvenim procesima, kulturnim vrednosta i tradiciji, svemu onome što je prioritetno za određene lokalne samouprave.

„Nisu preterano velika sredstva ali je impozantno povećanje u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Ružić.

Na pitanje o navodima LSV-a da suštinskog napretka nema bez suštinske decentralizacije i da je povećanje sredstava „samo kap u moru“, Ružić je istakao da je Nenad Čanak bio inicijator Saveta za decentralizaciju koji nije pokazao rezultate.

Naveo je da je reč o politikanstvu i zluradosti koja nije korektna zbog svega onoga što Vlada radi na unapređenju sistema. Dodao je da to ne zaslužuje njegov komentar.

Kada je reč o budžetu za nacionalne manjine, Ružić je rekao da je on prošle godine imao 1.800.000 dinara a ove 22 miliona dinara.

Kaže da Nacionalni savet za manjine donosi odluku o prioritetima i ističe da je unapređena mogućnost da se projekti realizuju.

Govoreći o temi platnih razreda rekao je da decenijama živimo u neuređenom sistemu i da imamo nefer situaciju da za isti rad neko dobija veću platu.

Kaže da je odluka da se primena platnih razreda odloži, racionalan pristup promeni sistema, a ova godina će biti iskorišćena za potrebna podzakonska akta i pregovore.

Komentarišući to što je po anketi nekih medija jedan od najbolje ocenjenih ministara, Ružić je istakao da je važnije to što tim postiže rezultat.