Ružić i Radeta ne veruju Raduloviću 1

Funkcioneri SPS i SRS protiv čijih predsednika stranaka pokret DJB Saše Radulovića sprema krivične prijave zbog, kako tvrde, masovne izborne krađe 2016. uz pogrdne reči za Radulovića, navode da su navodi DJB predizborni trik i da nemaju veze sa pameću.

U DS pak smatraju da se nalazi DJB moraju istražiti.

Radulović je na konferenciji za novinare u ponedeljak izneo analizu izbornog materijala iz aprila 2016. koja pokazuje da se 372.000 glasova građana sa lokala, na, kako je rečeno, neverovatan način prelilo na Republiku. Upoređujući rezultate na lokalnim i republičkim izborima, DJB je došao do zaključka da su se glasovi 300.000 ljudi koji su na lokalu glasali za razne grupe građana, 47.000 glasova onih koji su glasali za DJB, DS, SDS, LSV, Novu stranku i ostale građanske stranke i 27.000 onih onih koji su glasali samo na republičkim izborima, prelili u glasove za republičke liste SNS, SPS i SRS ili druge patriotske liste. Zbog toga DJB sprema krivične prijave protiv lidera SNS, SPS i SRS, ali i protiv tadašnjeg predsednika RIK Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Branko Ružić, funkcioner SPS, za Danas kaže da su optužbe Saše Radulovića „predizborni trik šarlatana i cirkuzanta“.

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, za naš list navodi da „takvu glupost odavno nije čula“.

– Radulović samo pokazuje koliko ništa ne zna. To što priča nema veze sa zdravom pameću. Kad sam to sinoć pročitala, mislila sam da se neko šali. Bio je celu noć predmet sprdnje na društvenim mrežama. Uostalom, Radulović je svoje ludilo pokazivao i u parlamentu, kaže Radeta.

Prema nalazima DJB, nisu pokradeni samo glasovi DJB i grupa građana već i DS, SDS, Nove stranke. Igor Salak, potpredsednik DS, za Danas kaže da smatra da je neophodno istražiti sve navode pokreta Dosta je bilo.

– Evidentno je da je bilo izborne krađe. Demokratska stranka neće dozvoliti krađu niti jednog glasa na predstojećim izborima. Već smo oformili pravni tim i već mesecima radimo na okupljanju i obuci preko 30.000 aktivista u 8.500 biračkih odbora širom zemlje koji će na tome raditi – najavljuje Salak.

Razlika između lokalnih i republičkih lista

Analiza DJB bazira se na razlici između broja glasova koje su imale određene opozicione i liste grupe građana na lokalnim izborima i republičkih lista. Prema toj računici, glasovi opozicionih i lista grupa građana automatski bi se prelili na druge liste opozicije, a ovako oni su završili u korist naprednjaka, socijalista i radikala. Međutim, DJB ne daje odgovor na poznatu činjenicu da građani različito glasaju na lokalnim i na republičkim izborima, kao i ko je tačno, kada i kako, mogao da prepakuje i prebaci glasačke listiće, kao i kako je moguće da to nije uočeno ranije. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je u izjavi medijima odbacio tvrdnje DJB. Prema njegovom rečima, konačna obrada izbornih rezultata po kojoj se raspodeljuju mandati sprovodi se na osnovu onih zapisnika s biračkih mesta koji su verifikovani kao ispravni i koje su potpisali birački odbori.

„Kada se na zapisnicima javlja problem ili fale potpisi ili ima grešaka, sporni zapisnici idu u Republičku izbornu komisiju, koja odlučuje šta će dalje biti s njima, da li su validni i idu u unos ili se eventualno poništavaju i ne unose, ili se možda ispravljaju… Predstavnici bilo kojih stranaka u RIK-u mogu da se žale na te odluke. Takva je procedura već dvadeset godina“, izjavio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari