Ružić ispregovarao ministarstvo ekologije 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Nova vlada Srbije, kako Danas nezvanično saznaje, osim novog premijera, čije ime bi trebalo da bude poznato posle 10. juna, imaće i jedno ministarstvo više. Odnosno, imaće dvadeset resora i četiri potpredsednička mesta.

Novo ministarstvo – resor ekologije biće, kako saznajemo, izdvojeno iz ministarstva poljoprivrede i njime bi ubuduće mogao da rukovodi Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije. Bez funkcije u novoj vladi mogao bi da ostane jedino ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ovom ministru u mane se pripisuje činjenica da je javnosti bio potpuno nepoznat, da se nije znalo ni za jedno korisno delo dok nije napravio ona koja su bila loša. Među njima su konkursi ministarstva od kojih su sve pare otišle samo jednoj instituciji, ali i tužba za protivzakonito smenjivanje Upravnog odbora Narodnog pozorišta. Prema navodima, ono što Vučiću smeta kod ovog ministra je činjenica da se ne završava obećana rekonstrukcija dva muzeja – Narodnog i Savremene umetnosti.

Vučić nije prezadovoljan ni nekim drugim ministrima, ali kako tvrde sagovornici Danasa, neće biti ništa naročito menjano u novoj vladi, budući da se ozbiljno razmatra da zajedno sa beogradskim izborima budu raspisani i parlamentarni izbori. Pobedom na tim izborima, kako se očekuje, Vučić bi do kraja mandata izbegao kohabitaciju.

Sagovornici Danasa nezvanično tvrde da Branko Ružić već izvesno vreme lično, mimo Ivice Dačića, pregovara ponovni ulazak u vladu. Niko od sagovornika juče zvanično to nije hteo da potvrdi, pa ni Ružić, koji je nedavno za Danas rekao da je „spreman da pomogne i da radi u interesu građana i građanki Srbije, ali da političku Srbiju ne vidi kao pijacu“.

Međutim, izvori Danasa bliski Srpskoj naprednoj stranci tvrde da će ministarstva kojima rukovode socijalisti isključivo zavisiti od toga da li će predsednik Aleksandar Vučić odlučiti da Dačiću poveri mandat premijera. Ukoliko se to desi, socijalisti bi mogli da ostanu bez ijednog ministarastva, jer bi jedino tako naprednjaci mogli da se pomire sa činjenicom da je mesto premijera pripalo mnogo slabijem koalicionom partneru, a ne SNS koji je bio apsolutni pobednik u tri poslednja izborna ciklusa.

Dačić bi mogao da izvisi za premijersku funkciju i zbog činjenice da se slabo, ili gotovo nikako ne razume u ekonomiju. To mu je u ponedeljak tokom konsultacija, šef države otvoreno i rekao.
Članovi Predsedništva Srpske napredne stranke na današnjem sastanku u sedištu SNS pokušaće da ubede predsednika stranke i šefa države da mandat premijera poveri nekom iz njihove stranke, bez obzira da li je reč o Nebojši Stefanoviću ili Milošu Vučeviću, gradonačelniku Novog Sada, kako bi „bila kapitalizovana pobeda SNS na parlamentarnim izborima. Sve ono što inače Vučić zamera Dačiću, oni će izneti kao argument, a kako tvrde, na predsedniku Srbije je da donese odluku.
Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, za Danas citira Petra Petrovića NJegoša „Ko na brdu, ako imalo stoji više, vidi više nego onaj pod brdom“.

I Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i član Predsedništva SNS, smatra da nisu potrebne nikakve specijalne konsultacije unutar te stranke u vezi s izborom premijera, već da Aleksandar Vučić treba da donese odluku ko će biti novi predsednik vlade.

„Sigurna sam da će se sa njegovim predlogom svi složiti. To je moj stav. Mislim da nikakve specijalne konsultacije ne moraju, i ne treba da budu unutar SNS“, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da je izbore dobila SNS, ali je izbore dobio Vučić i postao predsednik države.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari