Ružić: Isti su nam i Janković i Jeremić 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Iako je lider SPS Ivica Dačić nedavno najavio „rat“ predsedničkom kandidatu Vuku Jeremiću, Branko Ružić, potpredsednik socijalista, za naš list kaže da će SPS u kampanji imati isti odnos prema opozicionim kandidatima Saši Jankoviću i Jeremiću.

U SPS veruju da im Jeremić ne može oduzeti glasače, iako su do pre samo neku godinu bili spremni da Jeremića vide u svojim redovima. Prema nekim medijskim spekulacijama, socijalisti su nedavno interno proveravali volju svog članstva koja je takva da posle Dačića kao najboljeg kandidata za predsednika ide Jeremić a ne Tomislav Nikolić.

Ukoliko lider naprednjaka Aleksandar Vučić odluči da se kandiduje za predsednika, socijalisti će tu kandidaturu podržati, te se postavlja pitanje hoće li oni u kampanji biti „udarna pesnica“ vlasti protiv Jeremića, dok će se za Jankovića „pobrinuti“ naprednjaci. Negativnu kampanju protiv Jankovića funkcioneri SNS već uveliko vode. Jeremić bi od socijalista posle pohvala na račun njegovog rada u inostranstvu mogao da dobije salve kritika.

Branko Ružić, potpredsednik SPS, za Danas kaže da će socijalisti u kampanji imati identičan odnos prema Jankoviću i Jeremiću.

– Mi učestvujemo da bi pobedila Srbija i SPS. Jasno je da su dotični naši oponenti – naveo je Ružić. Na pitanje da li će isti odnos imati bez obzira na to što Jeremić „puca“ na isto biračko telo kao i SPS i da mu je lider socijalista nedavno zbog toga objavio rat te da se da pretpostaviti da će SPS biti tvrđa i jača kritikujući ga, on odgovara da Janković do juče nije ni bio kandidat.

– Zvanična kampanja još uvek nije otpočela, izbori nisu raspisani, tako da ima vremena. Mi se bavimo kreativnom i afirmativnom kampanjom a ne neutemeljenom kritikom i destrukcijom kao naši oponenti – kaže Ružić.

Potpredsednik izvršnog odbora SPS Đorđe Čabarkapa za naš list odgovarajući na pitanje hoće li biti tvrđi prema Jeremiću, navodi da Jeremić nije alternativa glasačima socijalista.

– Jeremić može da računa na biračko telo Borisa Tadića, Šutanovca, Jankovića, Velje Ilića, Čanka… te raspale družine koje su posle 2000. takođe prevarom i krađom učestvovale u vršenju vlasti. Jeremićev klub je azil za izdajice, tako da ne vidim nijedan razlog da Jeremić može da bude alternativa glasaču SPS – smatra Čabarkapa.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da je sada teško reći kako će se SPS ponašati jer još nije postignut definitivni dogovor da li vladajuća koalicija na izbore ide sa zajedničkim kandidatom ili svako ponaosob.

– Ukoliko se postigne dogovor o jednoj koloni, svakako će SPS imati borben stav prema opozicionim kandidatima. A ako socijalisti budu imali svog kandidata, pretpostavljam da će se fokusirati na njegovo promovisanje a ne na negativnu kampanju. U svakom slučaju biće tvrđi prema Jeremiću nego prema Jankoviću. U slučaju zajedničkog kandidata sa SNS njihovo ponašanje u kampanji će zavisti od dogovora s naprednjacima u tom pogledu – zaključuje Anđelković.

Salak: Osim od SNS napadi i od Vučićevih trojanskih konja

Igor Salak, potpredsednik DS, partije koja podržava kandidaturu Saše Jankovića, na pitanje od koga u kampanji očekuju jače udare na Jankovića, od SNS, SPS ili pak SRS, odgovara da se najviše napada očekuje od SNS, ali i njihovih satelita iz SRS i SPS. „Takođe, napadi se mogu očekivati od raznih trojanskih konja Aleksandra Vučića. SNS je u prethodnim kampanjama dokazao da ne zna za fer utakmicu i da su spremni čak i na fizičke napade“, rekao je Salak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari