Ružić: Izmenom zakona o Beogradu opštine mogu osnivati javna preduzeća 1Branko Ružić Foto: Beta/Saša Đorđević (Arhiva)

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je danas da se izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu omogućava decentralizacija koja će značiti efikasnije pružanje usluga građanima i privredi.

„Glavni grad, koji i Ustav prepoznaje kao posebnu jedinicu lokalne samouprave, do sada se nije značajnije razlikovao po nadležnostima od svih ostalih jedinica lokalne samouprave, iako je kompleksniji u pogledu organizacije i usluga koje je u obavezi da pruži građanima i privredi“, rekao je Ružić na sednici Skupštine Srbije.

On je obrazlažući predložene izmene Zakona o glavnom gradu istakao da će se povećati nadležnosti Beogradu, prenošenjem nekih nadležnosti sa republičkog nivoa, ali i da će Grad moći da deo svojih izvornih nadležnosti prenese na gradske opštine kako bi one razvile svoje potencijale i bile bliže građanima.

Prema njegovim rečima, one su se do sad u nekim slučajevima „dovijale“ ali sada to treba sistemski rešiti.

Kao primer, Ružić je naveo da je u Kaluđerici formiran uslužni centar kako građani u reglisanju svojih prava u „kominikaciji sa upravom“ ne bi morali da idu u njima udaljene delove grada i gube vreme.

On je rekao da će se izmena omogućiti osnivanje javnih preduzeća „od strane pojedinih gradskih opština na teritoriji grada Beograda“.

Prema njegovim rečima, ovde se radi o javnim komunalnim preduzećima, s obzirom da je uređivanje i obezbeđivanje komunalnih delatnosti jedna od izvornih nadležnosti jedinice lokalne samouprave.

On je rekao i da se predlaže da se u nadležnost Grada uvrsti i uređivanje i obezbeđivanje poslova koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju i upravljanje javnim putevima.

„Grad Beograd raspolaže neophodnim sredstvima i kapacitetima za upravljanje tim putevima na svojoj teritoriji, pa se ova izmena predlaže i radi otklanjanja nedoumica u primeni Zakona o putevima“, rekao je Ružić.

On je istakao i da će Statutom grada Beograda moći da se preciznije urede odnosi između Grada Beograda kao jedinice lokalne samouprave i gradskih opština obrazovanih na teritoriji Grada u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.

Govoreći o specifičnosti Beogada kao centra države, on je podsetio da po popisu iz 2011. u njemu živi 23 odsto stanovništva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari