Ružić: Ne komentarišem naučnofantastične priče 1Foto: Fonet/Vlada Srbije

U Socijalističkoj partiji Srbije trenutno postoji veliko nezadovoljstvo zbog gubitka identiteta partije, ali malo je verovatno da će se lider te stranke Ivica Dačić povući sa funkcije predsednika na sledećem kongresu SPS koji bi trebalo da se održi naredne godine.

Malo je verovatno takođe da će se Branko Ružić u ovom trenutku, kada je postao ministar važnog ministarstva u Vladi Srbije, otvoreno konfrontirati sa Dačićem, ističu sagovornici Danasa iz SPS, uz napomenu da nije nikakva tajna da Ružić ima liderske ambicije.

Da o navodnom puču u stranci i nameri da preuzme lidersku poziciju u SPS uz pomoć EU i Amerike nema govora juče je za naš list potvrdio ministar i potpredsednik SPS Branko Ružić. Iz Tirane sa konferencije RESPA Ružić je poručio „ne želim da komentarišem budalaštine i naučnofantastične priče“.

Za razliku od Ružića, Ivica Dačić nije odgovarao na naše pozive i poruke, ali je zato još jedan potpredsednik SPS Novica Tončev rekao da bi mnogi protivnici SPS u zemlji i inostranstvu želeli da se dogodi puč u SPS, mada on nije realan u ovom trenutku.

„Moj utisak je da je odnos Dačića i Ružića isti kao i svih ovih godina i da nema neke promene koja bi ugrozila stranački život i funkcionisanje SPS. Ne vidim trenutno potrebu, a ni podršku za smenu Dačića sa funkcije predsednika. Mi smo ozbiljna organizacija koja je i ranije uspešno prolazila kroz faze konflikata i raskola. Koliko god svi mi imali neke zamerke na neke Dačićeve postupke, on se dokazao kao institucija u državi i u partiji. A što se tiče smene generacije, ona je uvek poželjna kada za to dođe vreme i kada se napravi dogovor koji je u interesu partije i države. Nije slučajno to što se ovakve priče puštaju baš uoči kongresa SPS, jer je cilj da se Dačić demorališe i povuče, a verujem da je Dačić umoran od svih lažnih prijatelja koji preko njegovog imena godinama dobro profitiraju. To se ne rešava ostavkom kada ste najjači, nego tako što jedno jutro smanjite krug prijatelja i savetnika“, objašnjava Tončev.

I Milutin Mrkonjić, počasni predsednik socijalista, tvrdi da je Dačić sjajan političar i najbolji predsednik partije i da Ružić nema nameru da ga smeni.

U SPS podsećaju da ovo nije prvi put da je Dačić, nezadovoljan odnosom članova stranke prema njemu, posebno odnosom takozvanih stranačkih prijatelja, spomenuo mogući odlazak sa čela partije.

„Te pretnje uvek su bile izrečene u afektu, ali nikada nisu dobile epilog u smislu njegove ostavke, već su rezultirale stranačkim napredovanjem njegovih političkih protivnika. Tako će biti i ovoga puta, što znači da Ružić nakon kongresa može avanzovati u zamenika predsednika SPS“, tvrde izvori Danasa iz SPS. Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da u SPS postoji veliki krug nezadovoljnih Ivicom Dačićem, koji je partiju doveo do toga da je izgubila svoj identitet, ali da se to nezadovoljstvo ni u kom slučaju neće pretvoriti u puč, jer bi u tom slučaju ta stranka letela iz vlade.

„Nije to SPS koji je bio 2012. sa pozicijom koju je imao tada, već je to partija koja je umnogome izgubila identitet. Međutim to ne znači da Ružić nema ambicije da oslabi Dačića i da ne radi na tome da postane neka vrsta gospodara iz senke u nekoj perspektivi. Verujem da i njemu u ovom momentu ne ide naruku otvorena konfrontacija“, zaključuje Anđelković.

Razmena sa Albanijom

Branko Ružić razgovarao je juče u Tirani sa potpredsednicom Vlade Albanije Senidom Mesi o saradnji u oblasti reforme javne uprave i najavio da će razmatrati potpisivanje Sporazuma dve vlade koji će podrazumevati razmenu i stažiranje službenika u dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari