Ružić: Ne verujem da će Nikolić biti kandidat 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„SPS je doneo odluku na sednici Predsedništva pre Nove godine da je siguran predsednički kandidat Ivica Dačić, a da smo otvoreni za razgovore o modelu zajedničkog kandidata SPS i SNS u skladu sa državnim i interesom građana.

Imali smo prvi sastanak sa predsednikom SNS i razgovori će biti nastavljeni. Očekujemo da premijer Vučić u daljim konsultacijama unutar svoje stranke u narednih sedam dana donese odluku o modelu učešća SNS na predsedničkim izborima. Važne odluke ne donose se spram emocija i brzopleto, već racionalno i odgovorno. Videćemo u kom pravcu će se stvari odvijati, ali ono što je sigurno, posle Vučića, koji dominira, najjači i najbolji kandidat iz reda vladajućih partija jeste Dačić“, kaže u razgovoru za Danas Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, odgovarajući na pitanje da li je vladajuća koalicija konačno odlučila da li će imati jednog predsedničkog kandidata.

* Koji su to državni interesi zbog kojih jedino Vučića možete da podržite i nikog drugog?

– Ukoliko dođe do konačnog dogovora o predsedničkoj kandidaturi Vučića, SPS nije u poziciji da bilo koga podržava, već da odnese zajedničku pobedu na izborima za Srbiju i njene građane. Mnogi su izazovi koji stoje pred Srbijom, odnosi u regionu, unapređenje procesa evropskih integracija, odbrana nacionalnih interesa na spoljnopolitičkom planu, dostizanje socijalno-ekonomske stabilnosti, refleksija globalnih trendova redefinisanja uticaja. Zato je od vitalnog značaja činjenica da tu i takvu pobedu SPS i SNS mogu lakše izvojevati ujedinjeni upravo oko strateških odgovora na sve te izazove.

* Zašto političku stabilnost ne može da obezbedi aktuelni šef države Tomislav Nikolić?

– Aktuelni šef države ne smeta SPS, jer da je to tačno gospodin Nikolić verovatno ne bi ni bio šef države. Ne zaboravite da je odneo pobedu 2012. u drugom krugu i uz pomoć ne tako malog broja birača SPS-a. Polako se petogodišnji ciklus privodi kraju i SPS kao državotvorna stranka u 2017. godini želi da pomogne Srbiji da dobije predsednika koji će dominantno pobediti već u prvom krugu. Nije naša želja da se vodimo sujetama i neartikulisanim ambicijama nekih, već realpolitikom i državnim razlogom. Strateški dogovor ne zavisi isključivo od nas, ali smo ruku vrlo otvoreno pružili.

* Ima li nešto što, ipak, zamerate Nikoliću kao predsedniku države?

– Kao građanin Srbije nemam manir da kritikujem ili hvalim još uvek aktuelnog predsednika svoje države koga su demokratski izabrali nosioci suvereniteta naše zemlje. Tu mogućnost ću tek iskoristiti ukoliko se dogodi da sadašnji predsednik ponovo postane kandidat, mada lično nisam preterano uveren u takav epilog, nakon nekoliko neuspešnih i vrlo nedorečenih najava kandidature s njegove strane. Kada se to želi i može, to se jasno i kaže.

* Zašto cela Srbija danas iščekuje i zavisi od nekog, za SNS važnog, istraživanja rejtinga potencijalnih predsedničkih kandidata?

– Neozbiljno je banalizovati čitavu situaciju i svoditi je na bilo koja istraživanja. Takođe, izbori još uvek nisu raspisani niti je zvanična kampanja otpočela, tako da nisam sklon da prihvatim tezu o bilo kakvom odugovlačenju. Naravno, ukoliko to donosi nervozu kandidatima na opozicionoj strani koji su prerano „zakukurikali“, to se može i razumeti jer postaju svesni da će metaforički „završiti u supi“, odnosno doživeti poraz.

* Dačić kritikuje Vuka Jeremića da je udario na biračko telo SPS. Da li zato što svojatate neko biračko telo niko ne sme da se kandiduje?

– Jedno je legitimna borba za glasove birača sa jasnom politikom koju nudite. Međutim, ono na šta Dačić aludira jeste prekrajanje izborne volje i otimanje glasova putem trgovine mandatima koje svakako nije osvojio Jeremić, jer nije koliko se sećam ni učestvovao na izborima.

* Nekada ste tvrdili da je Jeremić vaš politički prijatelj, a govorkalo se i da ste mu nudili partijsku knjižicu.

– Za to što kažete da se govorkalo mogu reći da je klasičan spin u funkciji podizanja značaja dotičnog kandidata. Naravno, svaki spin na kraju bude neuspešan. Ne razumem kategoriju političkih prijateljstava, ali ono što sam čuo od Jeremića jeste vrlo afirmativan stav po pitanju Dačićevog profesionalizma i državotvornog odnosa prema realizaciji vitalnih spoljnopolitičkih ciljeva. To Dačiću svakako i daje za pravo da jasno kritikuje odstupanje od politika koje je zastupao pre kandidature Jeremić. Selektivno poimanje državne orijentacije od slučaja do slučaja govori o nekonzistentnosti i neodgovornosti i svodi tog kandidata na nivo na primer salonskog promotera politike DSS-a iz vremena Koštuničinog impotentnog nacionalizma i to na nivou neke od gradskih opština u „krugu dvojke“.

* Da li je SPS, kako tvrdi Dijana Vukomanović, odlučio da bezuslovno podrži Vučića, uprkos ranijim nesuglasicama, tek onda kada je dobro istrgovao?

– Nemam zaista više nameru da svojim komentarisanjem, od perifernih, efemernih individua koje rade na žetone i menjaju svoje mišljenje „kao Ciganin konje“, stvaramo sliku u javnosti da se radi o nekome bitnom. Birači su na prošlim izborima glasali za listu SPS-JS koju je vodio Dačić, a ne za dotičnu pobegulju, ili tek ne za Jeremića.

* Spekuliše se da vam je obećano mesto premijera i veći uticaj u Vladi Srbije.

– Svaki strateški dogovor u kome učestvujemo ima državotvornu notu, mora biti baziran na obostranom poštovanju i uvažavanju, i uključuje svakako preraspodelu odgovornosti i uticaja u procesu realizacije definisanih ciljeva. Mi ne trgujemo, već želimo da svoj kadrovski potencijal koji je i dalje jedan od, ili čak i najbolji u državi, podastremo Srbiji i njenim građanima.

* Ono što zaista čudi, to je što i vi, kao najveći kritičar Vučića i SNS, danas lobirate za njega kao zajedničkog kandidata. Da li je zbog ponude koja se ne odbija?

– Ozbiljno se bavim politikom, nisam sklon podizanju na pijedestal narcizma malih razlika kada je državni interes u pitanju. Lobiram isključivo za boljitak Srbije i njenih građana i želim da SPS u građenju tog boljitka igra dominantniju ulogu, odnosno onu koju i zaslužuje. Lično, uvek sam spreman bio, jesam i biću da radim u interesu svoje zemlje, a na te takozvane spekulacije ne bih odgovarao jer su zaista ispod nivoa.

* Pojedini članovi SPS i dalje insistiraju da stranka zarad opstanka ima svog predsedničkog kandidata.

– Ponavljam po ko zna koji put, SPS ima svog kandidata, i nema bilo kakve potrebe za utišavanjem ili podizanjem tona tim povodom. Svoju konačnu odluku od modelu učešća na izborima donećemo na sednici Glavnog odbora, i ona će biti u interesu Srbije i SPS-a. Postoje tri opcije koje ne zavise isključivo od nas: Vučić zajednički kandidat, Dačić zajednički kandidat, ili Dačić kandidat koalicije SPS-JS. Četvrta opcija ne postoji.

* Zaposleni u vašoj stranci i dalje zbog dugova SPS čekaju zarade i prete da će bojkotovati izbore. Kako ćete izmiriti ta dugovanja prema njima?

– Radi se o vrednim, čestitim i posvećenim ljudima koji SPS vide kao svoju drugu kuću, i nema ni govora o bilo kakvom bojkotu. Svakodnevno se preduzimaju mere na saniranju i konsolidaciji opšteg materijalno-finansijskog stanja i mišljenja sam da ćemo u bliskoj budućnosti prebroditi i tu prepreku.

* Zbog čega se funkcioneri SPS, koji poput Dušana Bajatovića mesečno primaju po 2,5 miliona dinara, ne solidarišu bar malo sa zaposlenima u stranci?

– SPS je ozbiljno ustrojena organizacija i svako ima jasno definisana zaduženja u pogledu pokrivanja određenih resora. Složićete se da mediji nisu mesto na kome bi trebalo da se bavimo našim unutarstranačkim pitanjima. Samo ću vam reći da svaki iskreni pojedinac i funkcioner koga je iznedrila i izmislila partija nije nikada ostao dužan toj istoj partiji. Svako je spreman i daje doprinos u svim sferama funkcionisanja.

*I dok vi tvrdite da je SPS ozbiljna organizacija, neki smatraju da je u njoj na vlasti rijaliti frakcija.

– Nemam komentar na nesuvisle tvrdnje političkih starleta.

Dačić: Vučić da se ne igra kao Tadić i Milošević

Ako je kandidat SNS na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić, mi ga podržavamo, i mislim da imamo velike šanse da pobedimo u prvom krugu, ako je kandidat neko drugi – ja sam kandidat za predsednika Srbije, izjavio je juče Ivica Dačić, lider SPS, prenosi FoNet. Dačić je, na konferenciji za novinare, rekao da ostaje pri svom ranijem stavu i pozvao Vučića da donese racionalnu odluku, koja će doneti pobedu, o tome ko će biti kandidat SNS na izborima. On je rekao da je formula za pobedu „Vučić plus Dačić, jednako pobeda u prvom krugu“. „Hoću da pobedim na izborima. Neću da moja sudbina zavisi od toga da li neko ima ambiciju koja nije realna u ovom trenutku. Tako se igrao (Boris) Tadić, (Slobodan) Milošević, nadam se da neće Vučić, siguran sam da neće“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje zašto je za njega neprihvatljiv Tomislav Nikolić kao zajednički kandidat SNS i SPS.

Razlikujemo se od naprednjaka

* Čini se da rukovodstvo SPS gura svoje članstvo u zagrljaj SNS.

– Članstvo i birači SPS nikada neće biti gurnuti u bilo čiji zagrljaj. Naše biračko telo se ideološki, programski, kulturološki i istorijski razlikuje od biračkog tela SNS, i uvek će glasati za SPS i Srbiju. A logično je da interes Srbije bude zajednički imenitelj i SPS-u i SNS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari