Ružić: Trenutna situacije nije uvertira za vanredne izbore 1Foto: printscreen/ N1

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić uveren je da sutuacija u Skupštini Srbije, zahtevi opozicije i demonstracije građana, nisu uvertira u vanredne parlementarne izbore.

„Uveren sam da je ovo jedno od zasedanja parlamenta i da nije uvertira u vanredne izbore“, rekao je Ružić u emisiji „Jedan na jedan“ produkcije Insajder.

Kakvu će dinamiku i političke obrise imati Skupština zavisiće i od opozicije, predvideo je Ružić.

On je ocenio da opozicija, posle predsedničkih izbora, „nastupa sa deficitom političkog legitimiteta koji pokušava da nadogradi nekim političkim argumentacijama“.

Upitan da li bi se SPS usudila da odbije eventualnu ponudu Srpske napredne stranke (SNS) da budu na zajedničkoj listi za parlamentarne izbore, Ružić je odgovorio da je reč o hipotetičkoj situaciji i da u SPS slobodno iznose svoje stavove.

Kada je reč o zahtevu opozicije za smenu Maje Gojković, on podseća da postoji poslanička procedura i zato ne vidi razlog za političku tenziju, niti način da predsednica parlamenta, čak i da bude rasprave, ne dobije većinsku podršku poslanika.

Na pitanje da li SPS računa na neka nova mesta u Vladi, poput premijerskog, ili na njegov ulazak u Vladu, kao ministra spoljnjih poslova, Ružić je odgovorio da SPS nije na pijaci i je sa partnerima okupljena oko zajedničke politike i zajedničkog kandidata na izborima.

„Okupili smo se oko interesa gradjanki i gradjana Srbije; istakao je Ružić, „i nismo na pijaci da sad kalkulišemo sa tim ko će kakvo parče vlasti da dobije“.

„To nije naša politika. Izvojevali smo veoma važnu pobedu za Srbiju i političku stabilnost u Srbiji i, kao SPS, dali ogroman doprinos tome“, ocenio je Ružić.

„Da nismo utvrdili zajedničkog predsedničkog kandidata imali bismo političku nestabilnost“, smatra Ružić i napominje da je interes njegove stranke, ali i interes Srbije i gradjana Srbije da se ojača savez sa SNS i uloga SPS u trasiranju magistralnih pravaca buduće Vlade

Na insistiranje da kaže da li jačanje uloge SPS znači i više ministarskih mesta nego do sada, Ružić je, ne želeći da uvredi druge, odgovorio da socijalisti i dalje imaju dragocen i jak rezervoar kadrova i kadrovskog potencijala, koji su spremni da „podastru“ Srbiji, u dogovoru sa svojim koalicionnnim partnerima.

„To smo uvek i činili zbog naše državotvorne orijentacije i zato što imamo te ljude koje imamo. Na koji ćemo način napraviti ambijent u kome ćemo podeliti zadatke, to je već drugo pitanje i ti razgovori će naravno uslediti“, najavio je Ružić.

On nije precizirao da li se u ovom trenutku u koalciji razgovara o konkretnim pozicijama, ali je istakao da je SPS na predsedničkim izborima dokazala da želi da pomogne Srbiji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari