Sa Prištinom ne komuniciramo ni dimnim signalima 1

Ne postoji nikakva tajna komunikacija sa prištinskim zvaničnicima, ni direktna, ni preko posrednika, niti telefonom, porukama, dimnim signalima…, rečeno je Danasu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju u odgovoru na pitanje na koji način šef ove kancelarije razgovara sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

Premijer Kosova je u emisiji Ćirilica, pre dva dana, rekao da je molio Marka Đurića da ne ulazi na Kosovo u danu kada su šefa Kancelarije za KiM uhapsile kosovske bezbednosne snage ROSU.

– Gospodinu Đurić nije bio zabranjen ulaz do sutradan. On nije sačekao sutra. Znao sam unapred da će biti uhapšen, i to ne krijem. Ali, nisam pomišljao da će se on pojaviti. Nije bila potvrđena ta informacija, ali mislio da neće da se pojavi – rekao je Ramuš Haradinaj, komentarišući slučaj hapšenja Marka Đurića. Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici 26. marta i sproveli ga na ispitivanje u policijsku stanicu u Prištini, nakon čega je proteran sa Kosova.

Na pitanje da li je tačno da mu je Haradinaj poručio da sačeka jedan dan, Haradinaj je rekao: „Da, pokušao sam u svim vezama ne samo da mu poručim, nego da ga molim da sačeka sutradan i da bude sve dobro.“

Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova, ističe za Danas da je „svima na Kosovu poznato da Haradinaj razgovara sa srpskim zvaničnicima preko Milana Radojičića, kontroverzne ličnosti sa severa Kosova“. Ona napominje da to nisu njena ekskluzivna saznanja, već da je to opšte poznata stvar koju svi na Kosovu znaju, „iako je srpski zvaničnici neprestano demantuju“. O tome je, podseća sagovornica našeg lista, i sam Ramuš Haradinaj u nekoliko navrata govorio javno. Takođe, Rada Trajković kaže da Marko Đurić komunicira sa kosovskim zvaničnicima i preko potpredsednika Vlade Kosova i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, i da su „gluposti to skrivati na način na koji to radi Marko Đurić“.

Na pitanje Danasa kako je intervju koji je Ramuš Haradinaj dao Milomiru Mariću, u emisiji Ćirilica, primljen u kosovskoj javnosti, Valon Sila, publicista i urednik sajta Prištinski Metro, kaže da je Haradinaj loše savetovan da izabere baš tu emisiju kako bi iskomunicirao sa srpskom javnošću. „Nizak nivo i neozbiljnost Milomira Marića nije mudar izbor za prenošenje političkih poruka i komunikaciju sa srpskom javnošću“, smatra Sila.

On napominje da je nivo Milomira Marića veoma populističan i senzacionalan i da ne može pomoći u smislu dijaloga i normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. „Naročito ako Marić govori kao da je i dalje kolega sa Mirom Marković, i priča retorikom Miloševićevog režima, 20 godina posle rata. Ta greška je očita u srpskim tabloidima, gde se iz ove emisije istaklo to da je Haradinaj organizovao orgije, da je ubica običnih Srba u uniformi i da su kosovski Albanci samo sredstvo velikih sila, protiv Srba i Srbije, što nije tačno, kao što ništa nije ni crno ni belo, kako Marić to prenosi u emisiji“, smatra sagovornik našeg lista sa Kosova.

On dodaje da Haradinaj ne poznaje javnu scenu Srbije i da je ovaj intervju pokazao „naivnost državnika Kosova“, što, kako kaže, ne bi smeo „usred Prištine, 20 i više godina posle rata i terora Miloševićevog režima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari