Šabac: Žurba za ponovljene izbore 1Izbori u Šapcu Foto: D.E. (arhiva)

Od samog početka pandemije u Šapcu vladaju duboke podele između Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje.

V.d direktora Zavoda dr Branko Vujković pojavio se svega tri puta na konferencijama za medije Kriznog štaba, nije prisutvovao sastanku kada se uvodila vanredna situacija, a optužio je gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića da je krivac za veliki broj zaraženih zato što nije sprečio održavanje tri manifestacije u gradu.

Posledni u nizu napada je otvoreno pismo Zavoda za javno zdravlje gde se navodi da vanrednu situaciju treba ukinuti zbog smanjenja pozitivno testiranih osoba.

To bi omogućilo da se ponovljeni izbori održe pre početka školske godine zbog svih epidemioloških rizika koje događaji kao što su su izborni proces i polazak u školu sa sobom nose. I tu se ponavljaju optužbe da gradonačelnik Zelenović namerno odlaže ponaljanje izbora.

Na konfererenciji za novinare Zelenović je to pismo kao politički pamflet.

Ukazao je da su mnogi navodi iz pisma kontradiktorni, kao primera radi konstatacija „Imate još vremena da ukinete vanrednu situaciju, da ne biste ugrozili zdravlje dece i nastavnog kadra mešanjem dva događaja visokog rizika“.

U prilog konstataciji da pismo smatra političkim pamfletom je i Zelenovićeva izjava da se uporedo uspešno bori protiv laži SNS i opasnog virusa. Nije mu jasno i kako to „behatonizacija“ i borba za „pluća grada“, mogu da ugroze borbu protiv korona virusa.

I s tim u vezi se obratio za objašnjenje ministru Lončaru, a ako situacija oko kovida 19 u Šapcu i dalje bude imala pozitivan trend, ukinuće vanrednu situaciju do kraja nedelje.

Dodao je da mu je zdravlje građana vrednije od svakih izbora, i da se zakonska procedura mora poštovati.

Inače, funkcija v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branku Vujkoviću je istekla 21. avgusta, bze prava ponovnog izbora.

U protekle dve nedelje učestali su dolasci visokih funkcionera SNS: Nikole Selakovića, Darka Glišića, Gorana Vesića sa istovetnim optužbama protiv Zelenovića i zahtevom da se što pre održe ponovljeni izbori.

Nijednom nisu pomenuli zbog čega se izbori ponavljaju na 27 biračkih mesta. GIK poništila je izbore na svih sto biračkih mesta zbog krađe i kupovine glasova.

Podneto je više krivičnih prijava protiv stotinu i više lica sa kriminogenom prošlošću, a poaardeno je po grubim procenama nekoliko hiljada glasova.

Upravni sud u Novom Sadu po žalbi SNS doneo je odluku da se izbori ponove na 27 biračkih mesta, sa oko 30.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari