SAD će ubediti Haradinajevu vladu da povuče takse 1Foto: FoNet/ MSP

Sjedinjene Američke Države će narednih dana ubediti Vladu Kosova, koju predvodi Ramuš Haradinaj, da privremeno suspenduje odluku o povećanju taksi na sto odsto na robu iz Srbije i BiH.

Vašington se zalaže za korekciju granica kao rešenje kosovskog pitanja, a to, kako stvari trenutno stoje, znači da Srbiji pripadnu pre svega oni delovi Kosova – Leposavić i Lešak, koji su tek 1959. godine priključeni tadašnjoj Autonomnoj Pokrajini KiM.

Stejt department će se angažovati da se sporazum zaključi tako da bude uspostavljen model saradnje po principu dve Nemačke – Istočna Nemačka je bila članica UN, ambasador Zapadne Nemačke je službovao u Istočnom Berlinu, ali Zapadna Nemačka nije nikada u potpunosti priznala Istočnu Nemačku, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori sa Zapada, govoreći o planovima Amerike u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

Naši sagovornici ističu da se SAD protive uključivanju Rusije i Kine u pregovore o Kosovu i smatraju da su Moskva i Peking svoju ulogu završili prihvatanjem Rezolucije 1244 UN, 1999. godine, „po kojoj se Srbija, uz njihovu saglasnost povukla sa Kosova“.

„SAD vide prepreku za sporazum u delovanju ruskih službi u Srbiji i postupcima i izjavama pojedinih ministara u Vladi Srbije koje smatraju portparolima ruskog ministarstva spoljnih poslova. Ako pregovori pod pokroviteljstvom SAD propadnu, Vašington će za to optužiti Beograd i onda će usporiti i otežati i dalje evropske integracije Srbije“, tvrde diplomate.

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl, koji će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za naš list, objavljenom juče, da „nije na Sjedinjenim Državama“, niti na bilo kom drugom, „da diktira konačni ishod pregovora Beograda i Prištine“.

„Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rešenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog. Vreme je da prestanu provokacije sa obe strane, da se ukinu takse, i da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, kao i da obe strane budu opredeljene za mir. Verujemo da bi bilo šteta propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski rast, kako je predsednik Tramp jasno poručio u pismima koja je nedavno uputio dvojici predsednika, Vučiću i Tačiju. Dvadeset godina neizvesnosti je zaista previše. Došlo je vreme da Beograd i Priština konačno reše ovaj problem“, konstatovao je američki zvaničnik za Danas.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije u Palati Srbija i Jurijem Borisovim, da „ne misli da SAD igraju dvostruku igru u slučaju Kosova, ali neke evropske zemlje to rade jer ne žele da se brzo postigne dogovor“.

On nije želeo da precizira o kojima državama se radi, ali diplomate nezvanično za Danas tvrde da je Dačić „sigurno“ mislio na Nemačku, koja se protivi ideji o podeli Kosova, kao i na Veliku Britaniju, koja je nedavno onemogućila da „kvinta“ – SAD, Nemačka, Britanija, Francuska i Italija oštro ukore Prištinu zbog odluke o taksama.

I analitičar i istoričar Dragomir Anđelković za naš list kaže da Berlin svojim gledištima „onemogućava da se reši kosovsko pitanje“, kao i da nemačka kancelarka Angela Merkel „neoliberalnim pristupom, koji se temelji na politici bivše američke administracije, a ne administracije predsednika Donalda Trampa, nije na liniji politike Srbije.

– Što se ponašanja Britanaca tiče, oni su enigma – postoji mogućnost da se suprotstave stavu Nemaca o Kosovu, zbog Bregzita, ali i da podrže Berlin, smatra Anđelković.

Zaharova: Nema tajnog dogovora

Moskva negira pisanja kosovskih medija da su se, navodno, Rusija, Francuska i SAD dogovorile o priznanju nezavisnosti Kosova. Marija Zaharova, portparolka ruskog MID, na pitanje novinara da li je istina da postoji tajni dogovor o nezavisnosti Kosova, odgovorila je da se „u pitanju sadrži odgovor: kosovski mediji na albanskom jeziku, pozivajući se na nemačke izvore“, preneo je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari