SAD i EU žele Srpsku listu u Kurtijevoj vladi 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sjedinjene Države i Evropska unija će se „svim silama“ truditi da Srpska lista bude deo nove većine u kosovskom parlamentu i vladi, jer smatraju da će se tako „relaksirati“ situacija i olakšati nastavak pregovora Beograda i Prištine, kažu za Danas nezvanično pojedine zapadne diplomate.

Prema tvrdnjama naših izvora, takva opcija bila bi prihvatljiva i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Uprkos naizgled nepomirljivim stavovima favorita za kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Srpske liste, Zapad smatra da je bolje rešenje da Srbi postanu deo vladajuće većine, umesto da bojkotuju institucije u Prištini, kako su to radili Albanci do 1999. godine. Ulaskom u Kurtijevu vladu Srbi bi priznali legitimnost izbora, a kosovski Albanci ne bi izgubili ništa, osim dva-tri ministarska resora, s tim da uvek mogu brzo i lako da smene nepodobne srpske ministre“, tvrde diplomate.

Kurti, lider „pobedničkog“ Samoopredeljenja, juče je za TV N1 izjavio da kosovski ustav „kaže da u našoj vladi mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice, ali ne nalaže da mora da bude iz Srpske liste“.

– Mi bismo želeli da najpre uspostavimo kontakte i uključimo u koaliciju one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista zbog toga što Srpska lista nije stranka nego država, rekao je on. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine naveo je da odmah nakon formiranja vlade treba započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU. Kako je objasnio, „potrebni su nam pregovori o pregovorima“.

– Takođe, razmatraćemo 33 dogovora koja smo imali od 2011. do 2017, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su bili uticaji na život ljudi na Kosovu, i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre, solidne principe… Taksa od 100 odsto nije politika Samoopredeljenja, ali se zalažemo za reciprocitet u svim oblastima. Reciprocitet je pravedan princip dobrih susedskih odnosa, istakao je Kurti, koji je najavio da će odmah započeti konsultacije sa Demokratskim savezom Kosova, strankom Ise Mustafe, o formiranju vlade.

S druge strane, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je za RTS da je bez razgovora sa ovom političkom snagom, koja je osvojila svih deset poslaničkih mesta „rezervisanih“ za Srbe u prištinskom parlamentu, „nemoguće formiranje“ nove kosovske vlade. Komentarišući izjavu Kurtija da će biti predstavnika Srba u kosovskoj vladi, ali ne predstavnika Srpske liste, Jevtić je konstatovao da Kurti govori šta bi želeo, „ali da je drugo šta stoji u zakonima“.

On je objasnio da u kosovskom ustavu piše da će „predstavnik Srba u kosovskoj vladi biti izabran većinom predstavnika te zajednice u kosovskoj skupštini“.

– Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina, to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog. Prosto je to nemoguće, naglasio je Jevtić.

Šta kaže kosovski ustav

Diplomatski izvori Danasa tvrde da Kurti „legalno ne može da izbegne učešće Srpske liste ako bude novi premijer“, odnosno da to „može da učini samo kršenjem aktuelnog ustava“. Kako objašnjavaju, kosovski ustav nalaže da najmanje jedan ministar bude iz srpske zajednice, kao i najmanje dva zamenika ministra iz iste zajednice, što se određuje uz pristanak parlamentarne grupe koja predstavlja Srbe. Dakle, to znači da bi za postavljanje nekoga ko nije predstavnik Srpske liste za ministra ili zamenika ministra Kurti, u slučaju da postane premijer, morao da traži odobrenje Srpske liste, koja je osvojila svih deset mandata predviđenih za Srbe. Iako bi prvoplasirano Samoopredeljenje i drugoplasirani Demokratski savez Kosova mogli da izglasaju novu vladu u parlamentu bez glasova poslanika Srpske liste, vlada bez ijednog ministra iz redova Srpske liste ne bi bila u skladu sa postojećim ustavom. Da li bi Kurti bio spreman da „naljuti“ Zapad inicirajući promenu ustava, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari