Nakon potvrde premijera Aleksandra Vučića da će biti formirana komisija koju će predvoditi Veran Matić za istragu u slučaju ubistva braće Bitići, srpska vlada najavila je nove dokaze koje je nazvala „značajnim“ napretkom. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da očekuje da će taj slučaj biti rasvetljen.

„Na novom i kredibilnom istraživačkom radu trebalo bi uvek insistirati, ali zvaničnici SAD ne bi trebalo da dozvole da budu obmanuti tako da pomisle da je ovde reč o napretku koji je Aleksandar Vučić obećao. Moraju se dati odgovori na sledeća pitanja: Ako su novi dokazi toliko značajni, zbog čega je potrebno osnivati komisiju? Šta to dodatno može da učini jedna nedržavna institucija koju bi vodio novinar? Ti dokazi očigledno nisu obrađeni odmah juče, zbog čega bi najavljivali tako nešto, ako ne da biste sebe politički pokrili? Zbog čega nećete da stvorite slobodan prostor za svedoke umesto onog za Gorana Gurija Radosavljevića?“, ističe Praven Madhiradžu.

Nerasvetljen slučaj ubistava braće Bitići, državljana SAD čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, kočnica je u odnosima Srbije i SAD. Do sada nijedna vlast nije pokazala volju da kazni krivce za ubistvo braće Bitići. Uoči odlaska u zvaničnu posetu Americi, premijer Aleksandar Vučić je kao jedan od prioriteta u spoljnoj politici naveo bolje odnose sa Sjedinjenim Državama, a kao jednu od dve prepreke naveo je nerešen slučaj Bitići.