Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je da će kosovsko pitanje morati da bude rešeno van Saveta bezbednosti UN.
– Više bismo voleli da pitanje statusa Kosova bude rešeno u Savetu bezbednosti UN. Rusija je, međutim, blokirala svaku rezoluciju kojom bi se rešio status Kosova – rekao je Frid, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evro-azijska pitanja za vašingtonsku radio stanicu Glas Amerike.
– Pošto je Savet u ćorsokaku, zbog ruskog protivljenja svakoj rezoluciji kojom bi se odobrila nezavisnost Kosova odlučili smo da ne možemo prihvatiti višegodišnji zastoj. Postoje neki problemi kod kojih se stanje stvari ne poboljšava s vremenom – rekao je Frid.
Takođe, Fridu je rekao da sadašnji status kvo nije rešenje ni za Kosovo ni za Srbiju, a povratka na staro nema, niti ga može biti, preneo je Glas Amerike.
Frid je ocenio da plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova ima „najveće garancije za manjinsko stanovništvo u Evropi i pruža zaprepašćujuće garancije srpskoj zajednici na Kosovu“.