SAD: Srbija prednjači u tretmanu užasnog nasleđa Holokausta 1Bela kuća Foto: EPA Michael Reynolds

Sjedinjene Američke Države odale su priznanje Srbiji za iskorak u vezi sa pitanjima restitucije vezane za Holokaust, ističući da „Srbija prednjači u angažovanju na tretmanu užasnog nasleđa Holokausta“, objavila je Amabsada SAD u Beogradu, prenoseći zajedničko saopštenje senatoria Marka Rubia i Tami Boldvin.

„Ponosni smo na svoje partnerstvo sa Srbijom u naporu da se zadovolji pravda za žrtve“, navodi se u saopštenju i podseća da je Srbija 24. februara usvojila zakon o finansiranju prvog memorijalnog kompleksa posvećenog Holokaustu koji će biti ustanovljen na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora „Staro sajmište“.

Dodatno, tim zakonom se pod zaštitu stavlja i mesto još jednog logora – „Topovske šupe“.

Usvajanje radne definicije antisemitizma po Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust (IHRA) od strane Vlade Srbije 26. februara bila je suštinska polazna tačka u borbi protiv poricanja Holokausta, istioču u zajedničkom saopštenju senatori Rubio iBoldvin.

Dvoje senatora je naglasilo „činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja je donela zakon o restituciji imovine povezane sa Holokaustom nakon Terezinske deklaracija iz 2009. godine“.

Saopštenje dvoje senatora usledilo je nakon što je Stejt department 29. jula objavio izveštaj „Pravda za neobeštećene preživele danas – Justice for Uncompensated Survivors Today“.

„Preduzevši ove korake, Srbija je spremna da postane regionalni predvodnik u negovanju sećanja na Holokaust i s tim povezane restitucije“, istaknuto je u saopštenju Ambsade SAD u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari