SAD zabrinute zbog jačanja ruskog uticaja na Balkanu 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Pojedini politički krugovi u Sjedinjenim Državama, kao i analitičari, ne kriju da su zabrinuti zbog sve veće uloge Rusije u regionu Zapadnog Balkana, kaže za Danas američki politikolog Gregori Rejmond povodom direktne poruke američkog senatora Rona Džonsona da se nada…

… da Srbija neće dati imunitet Ruskom centru u Nišu, izrečene preksinoć u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je na opaske Džonsona uzvratio da će „Srbija o pitanju statusa ruskog humanitarnog centra odlučivati samostalno i u svom interesu“.

Prema mišljenju Rejmonda, jačanje saradnje između Srbije i SAD je „naročito važno u ovom trenutku“. „Najpre, ključni članovi Trampove administracije nemaju dovoljno znanja i iskustva u vezi sa Balkanom. Drugo, mnogi spoljnopolitički analitičari u SAD primećuju da se predsednik Tramp uglavnom oslanja na intuiciju i lične kontakte kada donosi neku odluku umesto na „spoljnopolitičku birokratiju“. Imajući u vidu ograničeno predznanje Trampove administracije o složenim pitanjima koji se odnose na region, kao i značaj ličnih kontakata sa predstavnicima te administracije, bilo bi korisno da predsednik Vučić uspostavi što bolju saradnju sa najvažnijim ljudima u SAD, poput potpredsednika Pensa i, u krajnjoj liniji, sa predsednikom Trampom, ukazuje Rejmond.

Izjava senatora Džonsona, koji je bio uspešan biznismen pre nego što je počeo da se bavi politikom i koga u Vašingtonu doživljavaju kao „jednog od predstavnika tvrde struje Republikanske stranke“, o Ruskom centru u Nišu, podudara se se stavovima pojedinih članica EU, poput Estonije i Poljske, koje smatraju da Srbija treba brže da se usklađuje sa spoljnom politikom Brisela, što je tema pregovaračkog Poglavlja 31, komentarišu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova. Naši sagovornici ističu da takve zemlje „stavljaju akcenat“ na odnose Srbije sa Rusijom, odnosno smatraju da bi Beograd trebalo da „jasnije zauzme stav u domenu spoljne politike i distancira se od Moskve“.

„Mada članice EU nemaju isto gledište o svim spoljnopolitičkim pitanjima, pokazale su jedinstvo kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, a pojedine države smatraju da bi i Srbija trebalo da se što više prikloni Uniji i u tom segmentu“, navode izvori Danasa.

Ron Džonson, šef Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju, istakao je posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem da se nada da će se Vučić i narod Srbije suprotstaviti svim pokušajima da se da diplomatski status (imunitet) Ruskom centru u Nišu, jer to neće biti u interesu privrede i investicija iz zapadnih zemalja.

– Rusija treba da bude prijateljski rival zapadnoj civilizaciji… Amerika stoji spremna da sa Rusijom postane prijatelj, a na gospodinu Putinu je da donese tu odluku, kazao je američki senator. DŽonson je dodao i da je Srbija značajna za regionalnu stabilnost i da joj je mesto uz zapadne demokratije. On je izrazio nadu da će građani Srbije shvatiti da zemlja treba da bude oslonjena na zapadne demokratije, navodeći da zna da Vučić brine o ljudima u Srbiji.

Vučić je rekao da je sa Džonsonom razgovarao najduže o ekonomiji, ali da je bilo reči i o KiM, unutrašnjem dijalogu i pregovorima sa Prištinom. „Ti razgovori nisu za nas nimalo laki, najveći broj zemalja EU su priznale nezavisnost Kosova, mi nismo i u okviru toga gledamo kako da unapređujemo prijateljstvo Srbije i SAD“, naveo je on.

Politikolog Nikola Parun povodom Džonsonovih poruka kaže za Danas „da je savremena Rusija drugačija, ne bih imao problem sa povećanjem prisustva ruske države u Srbiji“.

– Da je savremena Rusija drugačija, ni ja ne bih imao problem sa povećanjem prisustva ruske države u Srbiji. Nakon što su u javnost izašle slike ruskih obaveštajaca koji na našem Kalemegdanu kuju zavere protiv treće države, svi su uvideli ozbiljnost ove pretnje, a to shvataju i naši zapadni partneri. Zato i reaguju. Ostale poruke su dnevnopolitička podrška Vučiću i manje me zanimaju od strateškog opredeljenja Srbije. U interesu nam je kao naciji da bude usmereno prirodno ka Zapadu, smatra Parun.

Senator Džonson sastao se i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Kako je saopštio MSP, Džonson je ukazao da je Srbija jedna od najznačajnijih zemalja regiona i da SAD žele da je podrže u naporima „u ostvarivanju stabilnog i prosperitetnog društva“.

Susret sa Jankovićem

Senator Džonson sastao se juče i sa liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem. Janković je na svom Tviter nalogu poručio: „Doručak sa senatorom Džonsonom. Teško je pričati, teško je ćutati. Zato će PSG raditi. Moguće je!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari