Šajn: U pregovorima opozicije i vlasti da se razgovara i o izbornim uslovima za nacionalne manjine 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Romske partije Srđan Šajn izjavio je danas da u pregovorima opozicije i vlasti o uslovima za predstojeće izbore mora da se razgovara o izbornim uslovima na svim nivoima, uključujući i izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, saopštila je Romska partija.

Šajn je rekao da je dobro što je sve više manjinskih stranaka koje trže direktno učešće u pregovorima opozicije i vlasti o uslovima za predstojeće izbore.

On je podsetio da je Romska partija već uputila zahtev predsedniku Skupštine Ivici Dačiću da direktno učestvuje u tim pregovorima, s obzirom na specifičnost interesa zajednice koju zastupa.

Šajn je ocenio da je 20 godina „novije demokratije“ u Srbiji jasno pokazalo da su „kako manjinske tako i većinske stranke krojile izborne uslove, kada se radi o manjinskim partijama“, tako da su oni prilagođeni „uglavnom onim manjinama koje nisu disperziono naseljene“ na celoj teritoriji Srbije.

On je rekao da su manjinske partije suočene sa teškim uslovima da kandiduju izborne liste ne samo na nacionalnom nivou, već da je takva situacija i sa lokalnim izborima.

„U velikom broju sredina potrebno nam je da sakupimo veći broj potpisa podrške birača za kandidovanje lokalnih izbornih lista nego što je potrebno u istim sredinama glasova da se učestvuje u raspodeli mandata“, istakao je Šajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari