Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je juče da će i u Pokrajini, u sredinama u kojima žive Srbi, 11. maja biti održani parlamentarni i lokalni izbori.
Samardžić je u razgovoru s meštanima i predstavnicima lokalne samouprave u Prilužju kazao da je preostalo da Vlada Srbije u narednim danima donese uredbu kako će izbori biti sprovedeni.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je juče da će i u Pokrajini, u sredinama u kojima žive Srbi, 11. maja biti održani parlamentarni i lokalni izbori.
Samardžić je u razgovoru s meštanima i predstavnicima lokalne samouprave u Prilužju kazao da je preostalo da Vlada Srbije u narednim danima donese uredbu kako će izbori biti sprovedeni.
Ministar je rekao da Vlada Srbije mora doneti određene zaključke s obzirom na to da za održavanje izbora na Kosovu postoje tehničke specifičnosti i da će čim oni budu usvojeni obavestiti Unmik o njihovom održavanju u Pokrajini.

Sejdiu protiv srpskih izbornih zona

Priština – Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je juče da se institucije Kosova protive stvaranju izbornih zona za srpske izbore 11. maja na Kosovu. Sejdiu je rekao da princip dvojnog državljanstva, predviđen u novom Ustavu Kosova i predlogu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, ne daje nikom za pravo da formira tuđe izborne zone na Kosovu. Posle sastanka s novim ambasadorom Nemačke na Kosovu, Hansom Ditrihom Štajnbahom, kosovski predsednik je rekao da će Kosovo tražiti da se princip dvojnog državljanstva maksimalno poštuje. On je rekao da je posebno pitanje, u okviru dvojnog državljanstva, koliko će Srbi, građani Kosova, imati pristup u izboru vlasti u Srbiji. „Ali, nikako ne sme da se dozvoli da to bude izborna osnova ili struktura koja će poslužiti za izgradnju srpskih institucija na Kosovu – apsolutno ne“, rekao je predsednik Kosova.

Samardžić je odbacio optužbe da predlaže podelu Pokrajine. On je novinarima u Lapljem Selu kazao da je Unmiku 16. marta predao predlog o funkcionalnoj podeli između Srba i Albanaca koja je na Kosovu na delu već osam, devet godina.

STOJKOVIĆ: Ministar ignoriše koordinatore koji nisu iz DSS

Gnjilane – Koordinator opštine Gnjilane Predrag Stojković optužio je juče ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da ignoriše predstavnike opština koji nisu članovi Demokratske stranke Srbije. Stojković je izjavio za Betu da ni juče, kao ni bilo kada ranije od trenutka kada je odlukom Vlade Srbije imenovan na funkciju opštinskog kooridinatora, nije bio pozvan na sastanak s ministrom Samardžićem. Prema njegovim rečima, od ukupno 29 koordinatora na Kosovu i Metohiji odlukom Vlade, za koju su glasali svi ministri, postavljeno je 12 novih koordinatora koje Samardžić ignoriše jer nisu iz DSS.

Funkcionalna podela kosovskih Srba i Albanaca ne podrazumeva podelu, naglasio je ministar i dodao da se takvim pričama samo čini „magareća usluga“ srpskom narodu.
– Srbi će morati da rade u svojim institucijama i to je ta funkcionalna razdvojenost. Nema teritorijalne podele Kosova i Metohije i o tome nikad nisam i neću govoriti – kazao je Samardžić.
Samardžić je u Lapljem Selu razgovarao s predstavnicima lokalne samouprave srpskih sela centralnog Kosova. Prema ministrovim rečima, država je dužna da finansira sve Srbe koji su napustili kosovske institucije. Samardžić je dodao da će učiniti sve da se rešavanje tog problema ubrza. Ministar je poručio građanima centralnog Kosova da će Srbija nastaviti da funkcioniše na KIM onako kako to čine dobro organizovane države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari