Samardžić: Kosovo se od 2008. godine predaje na parče 1Foto: tviter/Uros Piper

Ako neko misli da će sa podelom Kosova i takozvanim razgraničenjem stvar da se završi neće, time će još da se pogorša, narod će onda otići za nekoliko nedelja, a crkve će pripasti takozvanom kosovskom kulturnom nasleđu, izjavio je večeras profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

On je, na tribini „Protiv izdaje!Za Kosovo i Metohiju u Srbiji!“, rekao da se od 2008. godine „Kosovo i Metohija predaje na deo, na parče“.

Po njegovoj oceni, još ima vremena da se zaustavi potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Samardžić je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i cela njegova garnitura ne boji nijedne reči koja dolazi od opozicije, ali su se zabrinuli kada su crkveni velikodostojnici počeli da govore o Kosovu i Metohiji na način koji je primeren samoj situaciji.

Ocenio je da je vlast uvidela da postoji opasnost, a ona je u tome što naša crkva ima nepodeljenu podršku u narodu.

„Nekoliko istupa sadržinski izvanrednih od strane crkve zabrinulo je našu vlast i mi nemamo sada drugu akciju nego sa crkvom.Opozicija koja je ćutala godinama i koja se sada nekako konstituiše i daje nekakav opozicioni program je zakasnila za ovo za šta treba podići akciju“, rekao je on.

Istoričar Miloš Ković rekao je da smo „svi svesni toga da ovo neće stati, da oni neće stati sami od sebe, da su zagazili u izdaju, da je pitanje dana, možda i sata kada objave svoj plan“. „NJihov plan je sasvim očigledno takozvana korekcija granica, a posle toga pravno obavezujući sporazum kojim će priznati nezavisnost Kosova i Metohije, stolicu u Ujedinjenim nacijama i sve ostalo“, istakao je Ković.

„Po pom mišljenju idemo u najveću izdaju u istoriji srpskog naroda.Naša istorija je prebogata izdajnicima, konvertitima. Ovo je neviđeno.Ovo će ostati kao ljaga na našim pokolenjima ako nešto ne preduzmemo, rekao je Ković.

Sociolog Slobodan Antonić rekao je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nad Jevanđeljem zakleo da će da brani Kosovo i dodao da predsednik koji pogazi svoju zakletvu prestaje da bude legitimni predsednik.

„Pominje se reč izdaja.Kada neko konačno stavi potpis na drobljenje Srbije on time izlazi iz kruga koga činimo mi, naši preci, naši potomci.On sam sebe isključuje iz tog kruga.NJega će njegovi potomci da pitaju – deda ili tata jesi ti onaj za koga kažu da je izrod, da je izdajica“, rekao je Antonić.

Poslednji predsednik opštine Štrpce u srpskom sistemu Zvonko Mihajlović rekao je da je došlo vreme kada treba da se narodu saopšti istina, a istina je da je neka ucenjena srpska glava dobila zadatak da preda vekovnu srpsku teritoriju Kosovo i Metohiju našim vekovnim neprijateljima Albancima.

„Da li će to biti u formi razgraničenja, podele, humanog preseljenja stanovništva. Kako god, efekat je postignut, bez obzira što se to nikada neće desiti.Hoće oni, ne da Bog, ne da narod, ne da crkva“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da je tim porukama Srbima na Kosovu i Metohiji poslat jasan signal da nemaju državu na koju mogu da računaju, jer oni osim države Srbije nemaju drugu državu, dok je Albancima poslata poruka da mogu da rade sa Srbima šta god žele jer nema ko da ih zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari