Samit u Trstu je dodatni impuls za Balkan 1Foto: EPA/ GIORGO ONORATI

U vreme globalnih izazova koja zahtevaju posvećenost svih, ponovno ujedinjenje kontinenta je strateška investicija u mir, bezbednost i demokratiju.

To je duh koji nas animira uoči samita u Trstu, koji sutra počinje. Biće to prilika da se okupimo sa našim kolegama sa Zapadnog Balkana kako bi razmotrili ključna pitanja za budućnost naših građana. Oslanjajući se na zaključke koje je Evropski savet usvojio u martu i na Deklaraciju donetu povodom šezdesete godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, potvrdićemo da vrata Evrope ostanu otvorena za države koje dele naše vrednosti i da ćemo učiniti sve što možemo da pratimo evropski proces Zapadnog Balkana.

Zatražićemo od naših balkanskih prijatelja da se snažno obavežu da će konsolidovati demokratske institucije, primeniti vladavinu zakona, razviti modernu i konkurentnu ekonomiju. Neophodno je prevazići unutrašnje podele i uzajamne optužbe iz prošlosti i bespovratno izabrati Evropu. Samo putem dijaloga i snažne posvećenosti pomirenju biće moguće pogledati u budućnost sa optimizmom. Nema više oklevanja, sada je vreme da se napravi izbor.

Samit u Trstu je četvrti korak – posle Berlina, Beča i Pariza – u procesu koji je započet dalekovidošću kancelarke Merkel, kako bi se dao impuls demokratskoj, ekonomskoj i socijalnoj tranziciji Zapadnog Balkana. Mi smo ubeđeni da je preobražavajuća moć ovog mehanizma i dalje veoma živa. Rezultati samita će to potvrditi. Mi očekujemo da:

– odobrimo značajan paket novih infrastrukturnih projekata u domenima energetike i transporta. To bi bilo praćeno otvaranjem, u toku ove godine, prvih gradilišta za projekte odobrene na prethodnim samitima, što bi ponudilo vidljive dokaze za finansijsku privrženost koja će, ukupno, dostići pola milijardi evra;

– produbimo proces regionalne ekonomske integracije, u cilju oslobađanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi;

– potpišemo ugovor o uspostavljanju transportne zajednice, čime će biti kreiran integrisan prostor kada je reč o tehničkim standardima i regulativama;

– unapredimo razvoj privatnog sektora u globalu, naročito malih i srednjih preduzeća;

– osnažimo kapacitete za sprečavanje i potiskivanje korupcije;

– proširimo, na simboličnu tridesetu godišnjicu Erazmusa, šanse koje su pružene novim generacijama, zahvaljujući, takođe, punom funkcionisanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Mi ćemo, takođe, postaviti temelje za snažniju saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suprotstavljanju nekontrolisanim migrantskim tokovima koji su u rukama kriminalnih grupa.

Ovo su značajni koraci koji svedoče o našoj volji da pratimo Zapadni Balkan u pravcu ispunjavanja suštinskog cilja o evropskoj integraciji, ali, oni, takođe, pokazuju povećanu volju Balkana da uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Trst namera da uputi signal konkretnog optimizma na putu sudbine koju delimo.

* Autor je ministar spoljnih poslova Italije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari