Vlada Srbije konačno je pokrenula medijsku kampanju za upis u biračke spiskove nacionalnih manjina, ali će za mnoge manjinske zajednice to možda biti prekasno, jer taj postupak traje samo do 9. marta, a mnogi od njih sami nisu imali sredstava ni snage da pokriju relevantnu teritoriju i animiraju svoje sunarodnike za prijavljivanje.

Jedina kojoj je to uspelo je mađarska nacionalna zajednica, koja je prikupila ukupno 113.000 potpisa, i više nego što zahteva zakonski minimum. Hrvatski birački spisak je negde oko trećine tog nivoa, a u rumunskoj zajednici se stiglo do oko 80 odsto.

Problem je i to što se tehnički ovaj upis odvija sporo, jer u opštinskim upravama na tim poslovima radi premalo ljudi, a dokumentacija je obimna. Slovaci, koji su „stara“ nacionala manjina, i prema tome sa organizacionim iskustvima, takođe nisu uspeli da dostignu donji limit od 24.000 birača, i za sada su na oko dve trećine potrebnog broja. I oni su kao i mnogi drugi radili kampanju „od vrata do vrata“, što znači da su aktivisti obilazili svakog člana zajednice ponaosob, što iziskuje dodatni trud. Do sličnog postotka stigli su i Rusini, a sve zajednice su u okviru svojih mogućnosti same finansirale medijsku promociju i oglašavanje. Svi se oni nadaju da će se do predviđenog roka sakupiti dovoljan broj potpisa, kako bi se novi nacionalni saveti mogli izabrati na prvim neposrednim izborima, umesto putem elektora, kao do sada.

Dok se prikupljanje potpisa u ostalim zajednicama finišira, Mađari će možda već krenuti u sastavljanje reprezentativne liste za izbore, a inicijativa je potekla iz Saveza vojvođanskih Mađara. Na listi bi trebalo da se nađu najugledniji članovi zajednice, i to na predlog svih mađarskih stranaka, NVO, nezavisnih intelektualaca i tradicionalnih crkava. Kako je najavio predsednik SVM Ištvan Pastor, ova stranka neće na izborima učestvovati samostalno, već s listom koja će predstavljati „čitavu vojvođansku mađarsku zajednicu“.

 

Pal protiv Pastora

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i dalje je stanovišta da je potrebna izmena Zakona o nacionalnim savetima, „da bi izbori za savete bili legalni i legitimni“, navodi predsednik stanke Šandor Pal u intervjuu za internet portal „VajdasagMa“, a povodom predloga Ištvana Pastora da se sastavi zajednička lista svih mađarskih partija i nevladinog sektora. Pal smatra da ova inicijativa nije dobra, jer nije demokratična, a da bi Mađarski nacionalni savet i njegovi organi trebalo da budu birani tajnim glasanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari