Samoopredeljenje: Vučić ne može da govori o simbolima Albanaca 1Saoopredeljenje, arhivski snimak Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Član Predsedništva Samoopredeljenja Ljiburn Aljiu rekao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nije ni u moralnoj, ni u političkoj poziciji da se žali na nacionalne simbole“ Albanaca, s kojima oni nikada nisu, kako je naveo, osvajali ili oštetili ni jednog suseda, preneo je Radio „Slobodna Evropa“.

Aljiu je odgovorajući na jučerašnji „tvit“ u kojem je Vučić pitao ambasadora Velike Britanije na Kosovu Nikolasa Abota o zastavi pod kojom je bio na jednom sastanku, poručio Vučiću da je „Kosovo demokratija, u kojoj niko nikome ne nameće identitete ili simbole, a još manje se može cenzurisati politička volja jednog subjekta“.

„Aleksandar Vučić koji je pre nekoliko meseci održao pohvalni govor za (Slobodana) Miloševića, nije ni u moralnoj ni u političkoj poziciji da se žali na naše nacionalne simbole, s kojima nikada nismo osvajali ili oštetili ni jednog suseda“, izjavio je Aljiu.

Na fotografiji sa sastanka Lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i britanskog ambasadora u partijskom kabinetu pre dva dana u Prištini, vidi se zastava Albanije.

„Na čijim izborima su pobedili Kurti i njegova partija i koje države je zastava pred kojom ste se, Vaša ekselencijo, ponosno slikali sa Kurtijem?“, pitao je Vučić u svom „tvitu“.

Britanska ambasada je u odgovoru na pitanje Vučića poručila: „Ne biramo mi kako naš sagovornik, u partijskom svojstvu, uređuje svoje prostorije“, a Vučić je zahvalio zbog „jasnog odgovora“ i dodao:“Svi smo sve razumeli“.

Kurti, kandidat za budućeg premijera Kosova, u intervjuima nakon izbora je rekao da će u njegovom kabinetu biti kosovska zastava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari