Sanda Rašković Ivić: Razdvajanje izbora i sloboda medija uslovi da izbori budu slobodni 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da od dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje EU očekuje razdvajanje predsedničkih, beogradskih i parlamentarnih izbora, „oslobađanje medija i uvođenje reda u finansiranje“, što su uslovi da budući izbori budu slobodni. 

„Ne sme se dozvoliti vlasti da primeni neke lakše tehničke preporuke, a da mediji sa nacionalnom frekvencijom ostanu zatvoreni, da pritisak na birače traje i da cveta klijentelizam. Tu je, naravno, i birački spisak na kojem ima 700.000 više upisanih nego što u Srbiji ima stanovnika“, rekla je Sanda Rašković Ivić u intervjuu za današnji „Blic“.

Sanda Rašković Ivić je navela da bi opozicija trebalo da izađe sa jedinstvenim kandidatom za predsednika Srbije da se ne bi rasipali glasovi, i dodala da nije fer „da licitira sa nečijim časnim imenom jer bi tako navukla pizmu režima i provlačenje kroz blato“.

„Italijani kažu da ne bi trebalo rano otkrivati kandidata jer će  mu vlastodržac ’spaliti ime’“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je dodala da je rano govoriti o broju kolona i prepisivati crnogorski model izlaska na izbore.

Na pitanje „da li vara utisak“ da Udružena opozicije Srbije više ne postoji, ali da to niko ne želi javno da kaže, Sanda Rašković Ivić je odgovorila da „svako ko misli svojom glavom misli drugačije“.

„Hvala Bogu da u opoziciji nema nekog Vučića koji postrojava male i velike stranke i zahteva apsolutnu monolitnost i pokoravanje. Do izbora ima još ima vremena i svaka stranka treba da gradi sebe i prezentuje svoj program. Ne zaboravimo da je DOS nastao svega nekoliko nedelja pre izbora 2000. godine“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je navela da se „Narodna stranka sprema za izbore, pre svega na borbu za fer i poštene izbore, koliko god je moguće da se to postigne“, i dodala da se sprema i „stranačka vojska za kontrolu izbora“.

Potpredsednica Narodne stranke je dodala da se „kroz stranačke odbore radi na doradi i prezentaciji političkog, privrednog, zdravstvenog, ekolološkog i ostalih programa“, kako bi građani Srbije mogli da vide šta ta stranka nudi i koja poboljšanja želi da sprovede ako bude dobila poverenje naroda.

Sanda Rašković Ivić je ocenila da je sadašnji saziv Skupštine Srbije „slika i prilika aktuelnog režima i po estetici i po poetici“.

„Da je reč o nekoj drugoj državi, pa da je čovek prati i zabavlja se količinom besmisla, uvreda opozicije koja ne može da odgovori jer je nema u sazivu, besmislenih hvalospeva lideru i takmičenjem u ulizivanju najjačem čoveku Srbije. To je festival antidemokratije, često primitivizma i zloće“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari