Sanda Rašković Ivić: Spremna sam za kandidaturu 1Foto: Fonet / Božidar Petrović

Spremna sam da se kandidujem za predsednicu Srbije – ističe u izjavi za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije.

P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { }

Ona, međutim, za naš list navodi da je pre javnog saopštenja o njenoj kandidaturi za predsedničke izbore, koji slede u maju 2017. godine, neophodno da se o tome izjasni stranački organi DSS, a potom i pokreta Dveri, čiji bi kandidat, takođe, Sanda Rašković Ivić trebalo da bude.

Kako je Danas već izvestio, pokret Dveri bi do kraja ove nedelje, na sednici predsedništva, trebalo da izađe sa stavom o tome kog predsedničkog kandidata će podržati na predstojećim predsedničkim izborima.

– Dveri će tokom ove nedelje na sednici predsedništva doneti odluku o tome koga će podržati, odnosno kandidovati na predstojećim izborima za šefa države u maju 2017. Pre nego što stranački organ ne donese zvaničnu odluku, ne mogu vam reći ni da li ćemo podržati Sandu Rašković Ivić, ni da li nećemo. Nakon sednice predsedništva našeg pokreta saopštićemo naš stav javnosti. U svakom slučaju, to će se znati za par dana – istakao je u izjavi za Danas Boško Obradović, lider pokreta Dveri.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, Dveri će podržati predsednicu DSS kao kandidata za šeficu države.

Izbori za predsednika Srbije su tek za godinu dana, ali svoje kandidature već su istakli – aktuelni šef države Tomislav Nikolić, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, Rasim LJajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, kao i Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke. Takođe, kandidaturu je nagovestio i Bojan Đurić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, bivši visoki funkcioner Liberalno- demokratske partije.

Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, rekao je nedavno da neće u skorije vreme izlaziti u javnost sa informacijama o mogućim kandidatima za budućeg predsednika Srbije, jer, kako kaže, ne želi da tog kandidata aktuelna vlast napada. Slično je rekao i Boris Tadić, pre nekog vremena, kada su ga pitali da li će se kandidovati za predsednika Srbije: „Pitajte me za godinu dana“.

„Vrata DS-a otvorena su za ljude i stranke koji se slažu sa politikom stranke, a Demokratska stranka smatra da predsednički kandidat na izborima 2017. godine treba da bude nestranačka ličnost, rekao je lider demokrata Bojan Pajtić pre dva dana u intervjuu za Alo! odgovarajući na pitanje da li bi podržao Borisa Tadića na predsedničkim izborima, ali i njegov povratak u DS.

Pajtić je ponovio da na predsedničkim izborima kandidat treba da bude nestranačka ličnost, koja će uživati podršku što većeg dela opozicije, nevladinog sektora i građana. Kao jedan od kandidata koji bi se u potpunosti uklopio u ovaj profil, uveliko se spominje zaštitnik građana Saša Janković. Pajtić je u nekoliko navrata izjavio da bi voleo da Janković stane ispred opozicije na predstojećim izborima.

U susret formiranju nove Vlade Srbije, odnosno izbora ministara koji bi mandatar Aleksandar Vučić trebalo u narednom periodu da učini, postavlja se pitanje da li bi ove „prevremene“ kandidature mogle da utiču na to koga će premijer Vučić pozvati u novu vladu. Da li je moguće dobro obavljati ministarsku funkciju ako se član vlade nalazi u kampanji za predsednika, odnosno da li bi takav ishod otvorio prostor za moguće zloupotrebe javne funkcije koja se obavlja u cilju kampanje za predsednika države.

Nikolić u Alžiru o stabilnosti

Alžir – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je, drugog dana zvanične posete Alžiru, razgovarao sa predsednikom skupštine Alžira, Mohamedom Larbijem Uld Kelifom, i sa predsednikom Vlade Alžira, Abdelmalekom Selalom.

Tokom razgovora Uld Kelifa je rekao da kao što se Srbija trudi da održi stabilnost na Balkanu, tako i Alžir nastoji da vrati stabilnost u region, prenosi Nikolićeva pres-služba. Uld Kelifa je dodao da je stabilnost preduslov razvoja, kao i poštovanje međunarodnog prava. Poštovanje tog principa je osnov za stav Alžira da ne prizna nezavisnost takozvanog Kosova, istakao je on. Predsednik Nikolić je istakao da je po tom pitanju Srbiji značajna podrška prijatelja širom sveta i da je zato zahvalna zbog principijelnog stava Alžira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari