Sanda Rašković Ivić: Utvrditi odgovornost za veliki broj umrlih lekara, Kon je proteza vlasti 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Potpredsednica Narodne stranke, psihijatar Sanda Rašković Ivić, izjavila je danas da bi svi članovi Kriznog štaba trebalo da „vrate diplome jer su pogazili Hipokratovu zakletvu“ i da bi po promeni vlasti trebalo utvrditi odgovornost za smrt velikog broja lekara od virusa korona.

„Kolege koje rade sa kovid pacijentima su nedovoljno testirane i zaštićene i oni su poslati da poginu i da se unesreće. Oni su u početku radili bez zaštite, sami su šili i nabaljali svoja zaštitna odela, maske, i alkohol. Zaštitna odela i skafanderi koje danas nisu za jednokratnu upotrebu, nego se peru i suše, pitanje je gde se suše…“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji N1.

Sanda Rašković Ivić je istakla da je sramotna izjava šefa Kriznog štaba Predraga Kona da su se „lekari zarazili na pauzama za kafu“.

„Sramno je što je Kon u odbrani vlasti postao njena proteza. Neko ko je položio Hipokratovu zakletvu trebalo bi da pokazuje apsolutnu empatiju prema svojim kolegama“, rekla je Sanda Rašković Ivić, koja je profesorka Visoke zdravstvene strukovne škole u Beogradu.

Potpredsednica Narodne stranke je navela da „niko neće odgovarati dok je ovaj režim na vlasti“, ali da bi svakako trebalo utvrditi odgovornost po promeni vlasti.

„Lažu i o broju testiranih na virus korona, jer se, recimo, onkološki pacijenti pre primanja hemoterapije testiraju, pa je onaj ko je primio 10 terapija testiran 10 puta, a računa se kao da je testirano 10 ljudi“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Na pitanje da li je Narodna stranka „isključila mogućnost bojkota“, Sanda Rašković Ivić je odgovorila da ta mogućnost nije isključena, ali da se „ne može sedeti na ideji bojkota, ne raditi ništa i govoriti da ništa ne valja“.

„Mi se spremamo kao da ćemo izaći na izbore i kao da ćemo uspeti da se izborimo da uslovi ne budu ispod crvenih linija – oslobađanje medija, razdvajanje predsendičkih, parlamentarnih i beogradskih izbora i regulisanje finansiranja izborne kampanje“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Upitana o jedinstvu opozicije, Sanda Rašković Ivić je odgovorila da „nema ništa od lažnog jedinstva“, kakvo je bilo pre izbora 21. juna, kada su se mnogi zaklinjali da neće izaći na izbore, a onda izašli, pa se pokazalo „da su se prešli računajući da mogu da nešto ulove u mutnom“.

„Ako vas neko jednom prevari, onda je on kriv, a ako vas neko prevari dva puta, onda ste sami krivi. Lažno jedinstvo ne vodi ničemu, bolje je 300 Spartanaca nego 10.000 Persijanaca. Trebalo bi da okupimo ljude sa kredibilitetom i one koji su održali reč“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Na pitanje „da li je definitivno prekinuta saradnja“ Narodne stranke i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Sanda Rašković Ivić je odgovorila da je „saradnja oslabljena u aspektu mega-okupljanja i kusog i repatog“, a da mediji tome predaju veliku važnost, jer stalno govore o svađi predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i Đilasa.

„Njihova neslaganja su belo perje u poređenju sa neslaganjem Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je dodala da bi se u procesu dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU trebalo ponašati „po medicinskom načinu mišljenja i boriti se svim sredstvima da pacijent preživi“.

Sanda Rašković Ivić je istakla da je vlast od Kancelarije za Kosovo i Metohiju napravljen „tim za kapitulaciju“ Srbije, jer se vode pregovori o „kapitulaciji i priznavanju Kosova kao nezavisne države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari