Sanirati posledice suše 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od gradskih vlasti da pokažu odgovornost prema građanima i učine sve da saniraju posledice suše na poljoprivrednom zemljištu na teritoriji Zrenjanina.

Suša je izazvala ogromne štete po useve kukuruza, soje, suncokreta i procenjuje se da će rod biti i do 70 procenata manji nego prošle godine, prouzrokovala je negativne posledice po poljoprivrednike koji ionako nemaju podršku države, ali i po sve ostale građane naveo je na konferenciji za medije mr Dejan Čapo, predsednik odborničke grupe LSV u Skupštini Zrenjanina.

– Grad može da otpiše porez na imovinu za poljoprivredno zemljište za ovu godinu, budući da više nije u obavezi da namenski troši sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Predlažemo da se plaćanje zakupa poljoprivrednog zemljišta odloži za sledeću godinu, kako bi se poljoprivrednicima ostavilo vremena da obezbede sredstva, naveo je Čapo.

Prema njegovim rečima, gradski čelnici treba da upute zahtev višim instancama da se povećaju subvencije po hektaru, omogući nabavka nafte i semenskog materijala po povoljnijim cenama. Takođe, cene zakupa državne zemlje treba prilagoditi nastaloj situaciji, ali i obeštetiti poljoprivrednike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari