Sankcije zbog podrške Saši Jankoviću 1Foto: Stanislav Milojković

Nemam dokaze da je politika umešala prste i da je moj nastup zbog toga otkazan, ali znam da je postojala direktiva da umesto mene nastupi sastav „Sanja Ilić i Balkanika“…

… iako je repertoar već bio sastavljen, kaže za Danas muzičar Vasil Hadžimanov, kome je nastup na festivalu Belef otkazan, nakon što je prethodno uvršten u repertoar.

Hadžimanov je član i suosnivač pokreta „Slobodni građani, a Iz Belefa tvrde da njihova odluka nije doneta iz političkih, već iz finansijskih razloga, opravdavajući otkazivanje nastupa Hadžimanova ograničenim budžetom festivala.

– Upravni odbor Belefa je prvobitno odbio učešće Sanje Ilića i Balkanike, a mi smo uvršteni u program. Međutim, kasnije je stigla direktiva da on mora da učestvuje. NJegov nastup je, inače, tri puta skuplji od nastupa mojih muzičara, tako da obrazloženje Belefa nije istinito, naglašava Hadžimanov, dodajući da je čelnim ljudima Belefa poslao mejl sa opomenom da će pravdu zatražiti sudskim putem, ali da nikakav odgovor nije dobio.

– Ne mogu da tvrdim da je u pitanju moj politički angažman i javno suprotstavljanje aktuelnom režimu, ali svašta se može pročitati između redova. Kako drugačije opravdati takvu direktivu, pita Hadžimanov.

Muzičar je prvobitno, putem mejla, dobio obaveštenje da je uvršten u zvaničan deo programa Belefa i da je datum koncerta 20. jul u bašti SKC-a. Desetak dana posle toga u pismu koje mu je stiglo na kućnu adresu navedeno je da preliminarni program revidiran i da je njegov nastup otkazan.

Članica Upravnog odbora Belefa, Ivana Trišić, dala je ostavku na to mesto, nakon odluke UO da izmeni repertoar.

– I da je bila obrnuta situacija, da je B izbacio A ja bih isto reagovala. Zato što umetnik B je bio od početka prisutan u tom programu, bio obavešten da učestvuje. I onda odjednom dolazi umetnik A, i svi članovi glasaju da je to u redu. Prosto, ja sam rekla da to za mene nije u redu, da ja to iz principa ne mogu da prihvatim, rekla je Trišić za N1.

Ni u pokretu „Slobodni građani“ ne sumnjaju da je reč o političkoj odluci. Sa Tviter naloga poručili su „Dragan Velikić, Kokan Mladenović, Dušan Ivković… Od danas i Vasil, kao najnovija žrtva naprednog sistema. Podrška.“

Istog mišljenja je i muzičar Vlado Georgiev, kome su brojni koncerti otkazani nakon otvorene podrške Saši Jankoviću tokom predizborne kampanje za predsednika Srbije.

– Partokratijski sistem nastavlja sa svojim skandalima. Na taj način demonstriraju moć i pokazuju svima da dok su na vlasti njima ne može niko ništa. Meni nije otkazan samo koncert u Smederevu, već mnogo više. Svuda mi otkazuju nastupe, čak i u tržnim centrima i objektima koji realno nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa vlašću – kaže Georgiev. NJemu je na više mesta potvrđeno da je bilo „sugestija“ da on ne bi trebalo da nastupa.

– Aktuelnu vlast ne interesuje niko ko nije za njih. Ne interesuje ih drugačije mišljenje. Svi koji nisu bliski režimu treba da znaju da ne mogu ništa da rade dok je ova partija na vlasti. Čak ni umetnici. To je poruka, zaključuje Georgiev.

Podsetimo, Vladi Georgievu je, bez obrazloženja, otkazan unapred najavljeni koncert u Smederevu, nakon što je dao otvorenu podršku Saši Jankoviću. Lokalna vlast nije dala objašnjenje ni muzičaru ni javnosti zbog čega se odlučila na taj korak, već je to lično uradio tadašnji premijer Aleksandar Vučić gostujući na televiziji. „Koncert je otkazan zbog slabe prodaje karata“, pojasnio je premijer, što je Georgiev za naš list oštro demantovao.

– Odakle mu ideja da za 18 dana ranije otkazanom koncertu kaže da karte nisu prodate? Na koji god koncert da idem, kartu kupim tri dana ranije, ili na dan koncerta, ako je veliki prostor. Reći da je nekom otkazan koncert zbog neprodatih ulaznica 18 dana ranije je brutalna uvreda, rekao je Georgijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari