Šapčani ogoleli nasilje režima 1Foto: Miroslav Dragojevic

Sagovornici Danasa iz redova opozicije izražavaju podršku gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću, uz konstataciju da incidenti koji su se preksinoć desili u tom gradu, a bili su inicirani upadom naprednjaka u Gradsku izbornu komisiju, predstavljaju još jedan dokaz „nasilne prirode“ aktuelnog režima.

Pojedini naši sagovornici takođe ocenjuju da takvi neredi iznova pokazuju da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za održavanje bilo kakvih izbora.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, konstatuje da je ono što se dešava u Šapcu „simbol shvatanja politike iz vizure SNS“.

– Nažalost, oni politiku ne shvataju kao nadmetanje u tome ko je sposobniji i čije ideja više doprinose društvu, već kao borbu na život i smrt, u cilju totalne kontrole nad javnim resursima i gomilanja ličnog bogatstva. Nebojša Zelenović i građani Šapca su herojski odolevali kriminalnoj mašineriji i ogolili su nasilni karakter nazovi napredne stranke. PSG je uvek na raspolaganju za svaku vrstu pomoći, ali samo na način koji ne šteti tim ljudima. Malo je tragikomično da mnogi sada pokušavaju da se prikače Zelenovićevoj borbi, a nisu mu ni na koji način pomogli onda kada je pomoć imala smisla, poručuje Grbović.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca, navodi da je „upad prvaka Srpske napredne stranke u prostorije gradske skupštine u Šapcu i sve ono što se potom događalo, samo još jedan dokaz da SNS nije politička organizacija, već paklena mašina za otimanje vlasti“.

– Nasilje je imanentno Srpskoj naprednoj stranci i zajedno sa korupcijom predstavlja najvažniji metod njihove borbe za vlast i moć. Tog političkog Frankenštajna mogu pobediti samo udruženi građani i organizovana opozicija. Borba za odbranu Šapca posle ovog od sinoć nije više politička borba, pitanje bojkota ili učešća na izborima, pa čak ni odbrane lokalnih institucija, već odbrane dostojanstva i ljudske normalnosti. Naravno da smo u tome uz Nebojšu Zelenovića i sve Šapčane koji već mesecima trpe teror režima, smatra Rakić.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, konstatuje da je „jako važno da celokupna opozicija pokaže solidarnost sa građanima Šapca, bez obzira na to da li smo svi bojkotovali lokalne izbore ili nismo“.

– Moramo da branimo izbornu volju Šapčana, jer se sloboda protiv autokratske vlasti osvaja malim pobedama, na svakoj pojedinačnoj tački u Srbiji. Zato smo i podržali opoziciju u Šapcu i pred izbore 21. juna, podržavali smo ih i prilikom oba kruga ponovljenih izbora, a podržavamo ih i danas, kada se građani Šapca susreću sa novim vidom naprednjačkog nasilja. Uveren sam da samo zajedno možemo da srušimo ovaj režim, navodi Samofalov.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ističe: „Apsolutno osuđujem fizičke napade i pretnje koje se upućuju Nebojši Zelenoviću, ali to samo po ko zna koji put dokazuje da u Srbiji ne postoji minimum uslova za održavanje izbora i za normalan politički život“.

– Žao mi je što je Zelenović na teži način i u praksi shvatio sve o čemu smo govorili kada smo donosili odluku o bojkotu izbora, napominje Aleksić.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, ukazuje da je „ono što se desilo u Šapcu ono zbog čega smo bojkotovali ove lažne izbore“.

– Osuđujem u svoje ime i u ime Pokreta za preokret nasilje Vučićevih pristalica u Šapcu. Spreman sam da branim ljude čija je lična  sigurnost i sigurnost njihovih porodica ugrožena, uprkos činjenice da su pojedinci prekršili Sporazum sa narodom i izašli na lažne, Vučićeve, izbore. Očekujem od Nebojše Zelenovića da konačno javno saopšti da uslova za normalne izbore nije bilo ni u Šapcu i da se prevario u proceni da je moguće normalne izbore organizovati čak i u gradu u kome njegova stranka i neke druge opoziciona stranke i grupe imaju vlast. Bilo bi dobro da o tome upozna partnere iz EU koji su ga, očito, gurali u te izbore, kaže Veselinović.

Prema mišljenju Miroslava Parovića, lidera Narodnog slobodarskog pokreta, „čitav izborni proces u Šapcu je pokazao čitavu metodologiju po kojoj vlast sprovodi i dobija izbore – surova medijska propaganda, zloupotreba svih državnih resursa i upotreba kriminalaca predstavljaju „sveto trojstvo“ na kojem počiva moć SNS, što svi građani preko svojih leđa osećaju u svakodnevnom zivotu“.

– Međutim, i pored toga, Nebojša Zelenović je pokazao da je moguće boriti se i uveo je Vučićev režim u dosta klizavo polje, jer je EU jasno kritikovala izborni sistem u Srbiji, a u Šapcu je izborni proces još uvek aktivan i može se lako desiti da upravo ta tema bude kamen o vratu vlasti u bliskoj budućnosti. Zbog toga sam lično čestitao vođstvu Šapca na hrabrosti i našu pomoć imaju i sada, a inače će je imati i kada se ubrzo izbori budu ponavljali, navodi Parović.

Movsesijan: Na raspolaganju smo Zelenoviću

Komentarišući preksinoćne nerede u Šapcu, Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, ukazuje da je „Nova stranka učestvovala u izbornom procesu i u ovom ponovljenom krugu izbora“. „Podržali smo listu gospodina Zelenovića i stavili se na raspolaganje u svakom smislu“, napominje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari