Šapić: Jedini sam raspisao tender za dočeku 1

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić rekao je za N1 da javna nabavka za izvođače na dočeku Nove godine u toj beogradskoj oštini jeste pisana kako bi na njemu prošli određeni bendovi i pevači, poput Vlade Georgijeva.

Iako smatra da je izbor umetnika na tenderu besmislen, kaže da je hteo da poštuje zakonsku proceduru. Tender za izvođače na dočeku Nove godine na Novom Beogradu izazvao je veliku pažnju javnosti, budući da je u dokumentaciji bilo navedeno da pravo učešća može imati „pevač sa minimum 15 godina staža na sceni, najmanje tri izdata albuma, najmanje dva solistička koncerta u 2016. godini sa preko 15.000 posetilaca. Kandidat mora da ima i najmanje deset humanitarnih nastupa u poslednje dve godine, ali i da je bio član-mentor u najmanje dve sezone regionalnog popluarnog talent šoua i da glumi u domaćem filmu“.

„Pitate me što jednostavno nismo napisali Vlado Georgijev? Hteli smo da napišemo Vlado Georgijev, ali nismo smeli”, rekao je Šapić u jutarnjem programu televizije N1. Šapić navodi da je do pre dve godine lokalna samouprava mogla da bira izvođače tako što bi u javnoj nabavci napisala sa koliko novca raspolaže i koje izvođače želi, pa ako se oni uklope u to, uklope se.

Sadašnje zakonsko rešenje je, međutim, opštinama vezalo ruke, smatra Šapić i podseća da je i Ivan Tasovac, kada je bio direktor Beogradske filharmonije, „pravo sprdnju” na način angažovanja dirigenta jer je morao da ga bira na javnoj nabavci. Šapić kaže da je tender za izvođače na novobeogradskom dočeku pisan tako da im se „ne bi provukao Sejo Kalač koji takođe ima 20 i 15 albuma“. „Onda biste me pitali: ‘Čoveče, šta to radiš!?’ Jedini sam to uradio zakonski, cela Srbija je organizovala dočeke, a niko ih nije pitao kako su angažovali izvođače. Ja sam preuzeo da kao predsednik opštine izaberem izvođače, pa ako se ljudima to ne sviđa neka glasaju za nekog drugog da im dovede Seju Kalača”, poručio je gost Novog dana.

Na pitanje da li je gradska uprava raspisala tender za izvođače koji će za vreme praznika nastupati na Trgu Nikole Pašića, predsednik opštine Novi Beograd odgovorio je: „Zaista ne znam“.

Medijsko blaćenje vam se vrati kao bumerang

Šapić je rekao da je medijsko blaćenje političkih protivnika bilo i u vreme kada je na vlasti bio DS, čiji je on tada bio član, ali ne u tolikoj meri.

„Ne znam koliko sam relevantan, bio sam unutra i ne mogu da budem objektivan, uvek ti se čini da nije tako, oni sa suprotne strane bi verovatno rekli suprotno“, ocenjuje Šapić.
Tablodizacija je, prema njegovim rečima, zaživela posle 2000. godine, kao „nus pojava“ demokratizacije društva i zloupotreba prava na slobodno izražavanje.

„Došli smo u situaciju da svako svakoga može da oblati, a tužba na sudu je beznačajna jer procesi traju i kazne su smešne”, smatra on. Šapić ipak poručuje da ste “danas na vlasti, a sutra niste”, i da vam se medijsko blaćenje može vratiti kao bumerang. “Tako da pamet u glavu”, savetuje on.
Ipak, nije želeo konkretno da se odredi prema otvorenom pismu ombudsmana Saše Jankovića upućenom premijeru Aleksandru Vučiću, u kojem zaštitnik građana ukazuje na neprimeren rečnik predsednika Vlade.

Ne može predsednik stranke da bude kandidat u 180 opština

Šapić kaže i da na loklanom nivou ne sme biti ideoloških podela i da zato stranke uostalom imaju lokalne odbore.

„Na loklanom nivou ako se vodimo nacionalnom politikom – onda neka ukinu loklane odbore, pa neka se vrh stranke pita za sve“, poručio je Šapić.
Istako je da se u drugim državama lokalni izbori najčešće ne organizuju zajedno sa nacionalnim, te da kandidati za lokalne funkcije izlaze na izbore sa svojim imenom i prezimenom, i da “ne može predsednik stranke da bude kandidat u 180 opština“. Kada je reč o saradnji sa gradskim vlastima, na čijem je čelu SNS, Šapić kaže da je ona korektna. „Ne mogu da kažem da mi preterano izlaze u susret, a ne mogu da kažem da nisu korektni. Sa (Sinišom) Malim imam korektan odnos”, naveo je on.

Ništa se ne menja ako mi oduzmu doktorat

Aleksandar Šapić je za N1 rekao da komisija koju je formirao Univerzitet Union nija mogla da se saglasi da li je njegov doktorat o plagijatu ili ne. On je ponovio da je doktorsku disertaciju 2012. godine odbranio po zakunu i da je rad bio na javnom uvidu koji je trajao mesec dana.

“Mentor moj je bio dekan fakulteta, tri godine je rađeno, valjda je mogao da kaže: ‘Sine, ovo ne valja ništa’ Nisam ja sam sebi to potpisao… Ta komisija je tada meni tu disertaciju ocenila dovoljno dobrom da bi bila prihvaćena”, rekao je Šapić. Kaže da je doktorsku disertaciju napisao najbolje što može, ali da mu se u životu ništa neće promeniti čak i ako mu se ona oduzme, jer ništa od nje nije ni dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari