Šapić može da bude zamenik umesto Vesića? 1Foto: FoNet Instagram

Spekulacije o postavljaju Aleksandra Šapića, lidera SPAS-a, na mesto gradonačelnika Beograda od marta ove godine, poslužile su Srpskoj naprednoj stranci za disciplinovanje gradskih funkcionera bliskih Nebojši Stefanoviću i pripremu terena za novi tim koji će voditi kampanju za beogradske izbore, smatraju sagovornici Danasa.

Iako se spekulisalo da bi Šapić mogao da sedne u fotelju prvog čoveka Beograda već početkom marta i dovede svoje ljude na glavne pozicije u gradskoj vlasti, a da uz to i Goran Vesić bude smenjen sa mesta zamenika gradonačelnika, do sredine marta ništa od ovih promena nije se desilo.

Kao razlog za promene u vrhu vlasti Beograda, prema ranijim saznanjima Danasa, navodio se sukob između predsednika SNS Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, šefa beogradskog odbora SNS, zbog čega je Vučić želeo da smeni Stefanovićeve ljude. U međuvremenu se ovaj sukob smirio, a vrh SNS poslao jasnu poruku gradskim odbornicima bliskim Stefanoviću da treba da budu odani stranci.

U prilog tome govori i pojavljivanje ministra policije Aleksandra Vulina, koji je na ovoj poziciji zamenio Nebojšu Stefanovića u aktuelnom sastavu Vlade, na sednici Skupštine Beograda prošle nedelje.

Vulin je na sednicu došao kako bi informisao gradske odbornike o bezbednosnoj situaciji u glavnom gradu, što je bila zvanična tačka dnevnog reda, ali nezvanično se u političkim krugovima govori da je ova poseta imala za cilj da pošalje poruku ljudima bliskim šefu beogradskog odbora SNS da „Stefanović više nije glavni“, kako saznaje Danas iz krugova bliskih vlasti.

Čini se da za sada neće doći do ozbiljnijih kadrovskih promena već će se videti koliko su pojedini članovi SNS poslušni i kome su odani, kako tvrde naši izvori.

Ideja o postavljanju Šapića na mesto gradonačelnika nije ni bila održiva jer Vučić ne bi mogao da objasni svojim biračima zašto bi menjao gradonačelnika bez izbora, kako saznajemo, već je to poslužilo da bi „Šapića držali u stanju lojalnosti“.

– Ta priča je pre bila „šarena laža“ za Šapića, ali je nerealno da se tako nešto desi bez izbora, posebno zato što Vučiću to neće doneti mnogo uspeha u njegovoj ciljnoj grupi. Šapić bi možda mogao da dobije neku funkciju u gradu, da bude recimo zamenik gradonačelnika umesto Vesića, ali to ćemo tek videti u sklopu pripreme za izbore, smatraju naši izvori.

Ko će biti nosioci kampanje SNS za beogradske izbore ostaje još da se vidi, ali prema mišljenju naših izvora, glavne ličnosti neće biti ni Šapić ni Vesić, od koga „nema nepopularnije ličnosti među beogradskim biračima“, već će Vučić naći „novog frontmena“, kao što je to bio lekar Zoran Radojičić, sadašnji formalni gradonačelnik.

– Ko god da bude na čelu kampanje neće moći da izvuče ciljnu grupu SNS kao sam Vučić, zato je njima bitno da ti izbori budu spojeni sa još nekim – republičkim ili predsedničkim, sami beogradski izbori nisu dobra stvar za SNS, ukazuju naši izvori.

Ova dešavanja, ipak, ukazuju da će u pripremi SNS za beogradske izbore saradnja sa Šapićem biti važan deo taktike, kaže za Danas Dušan Spasojević, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka.

– Njihova taktika u Beogradu već neko vreme je da stavljaju u prvi plan ljude koji imaju integritet ali ne zauzimaju najvažnija mesta, poput Aje Jung, ili nisu oni koji donose odluke, poput Radojičića. Nema razloga da se sada očekuje nešto drugačije. Vidimo da je Vesić sada aktivan kao zaštitnik privrede, time on pokušava da smanji svoj negativni publicitet, smatra Spasojević, dodajući da se ipak ne može očekivati da Vesić bude u prvom planu kampanje.

Naučni saradnik Instituta za političke studije Dejan Bursać ističe za Danas da je i ranije bio skeptičan prema mogućnosti da Šapić sedne u fotelju gradonačelnika pre izbora, već ovo vidi kao taktiku da SNS „smanji ucenjivački potencijal“ Šapića posle izbora, a da svojim biračima ponudi popularnije ljude od stranačkih ličnosti, kakav je Vesić.

– Oni traže jake, popularne kandidate iza kojih bi mogli da sakriju svoje manje popularne stranačke ljude, zato ne verujem da će Vesić biti smenjen, nego sakriven iza Šapića. SNS je zabrinut oko Beograda jer je to jedino mesto gde mogu da pretrpe neki gubitak… zaključuje Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari