Delegacije Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije prisustvovale su tokom vikenda u Sankt Peterburgu Kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije. Osim predsednika stranke Vojislava Koštunice, DSS su predstavljali i Nenad Popović, Aleksandar Nikitović, Dejan Mihajlov i Jovan Palalić, dok su u ime SNS kongresu stranke ruskog premijera Vladimira Putina prisustvovali lider Tomislav Nikolić i predsednik Izvršnog odbora Milan Bačević.

Predstavnici DSS i JR potpisali su nekoliko sporazuma koji, kako je rekao Koštunica, omogućavaju svestranu i konkretnu saradnju od 2010. do 2012. Ozvaničena je saradnja u oblastima razmene informacija, obrazovanja kadrova, na nivou opštinskih i omladinskih odbora, kao i između nevladinih organizacije koje su osnovale dve stranke – Fonda „Slobodan Jovanović“ i Centra za socijalnu konzervativnu politiku.

– DSS sarađuje s mnogim strankama u svetu, ali je veoma važno da imamo iskustva i jedne tako velike zemlje kao što je Ruska Federacija i stranke kao što je Jedinstvena Rusija. Dobro je da se saradnja i dalje produžava i proširuje – istakao je Koštunica, koji je u okviru kongresa govorio na okruglom stolu posvećenom pitanjima socijalne odgovornosti u uslovima svetske krize.

Boravkom u Rusiji zadovoljan je i Tomislav Nikolić koji je, kako je kazao, imao više razgovora s čelnicima Jedinstvene Rusije. Nikolić je rekao da je na sastanku s rukovodstvom JR dogovorena „čvrsta i intenzivna saradnja“ dve političke stranke.

Uz opasku da su Kongresu prisustvovali gosti iz čitavog sveta, a iz Srbije dve stranke, Nikolić je ocenio da je „trebalo da budu zastupljene i druge stranke iz Srbije, koje bi se rado priključile ovoj zajedničkoj borbi patriotskih stranaka da svet postane bolje mesto za život“.

– Očigledno je da i u Jedinstvenoj Rusiji, baš kao i mnogim drugim političkim strankama u svetu, znaju kolika je snaga i koliki je značaj SNS u Srbiji – kazao je lider naprednjaka.

Sporazumi

Među detaljima koje su potpisali Boris Grizlov i Vojislav Koštunica su i posete delegacije Jedinstvene Rusije Srbiji 2010. i 2012. i uzvratna poseta 2011; razmena mladih stranačkih delegacija od po 20 ljudi; razmena iskustava i informacija i redovni kontakti među regionalnim stranačkim organizacijama. Dve stranke su prošlog meseca potpisale i Protokol o učešću u projektu obnove Ruskog nekropolja u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari