Šarović: RS ne treba da postane pitanje, jer je to opasna igra 1Mirko Đarović Foto: N1

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da Republika Srpska u ovom trenutku ne treba da postane „pitanje“ niti je u ovom trenutku spremna za takvo nešto, saopšteno je iz SDS.

„Ne vidim ni opštepolitički potencijal i realnost za jedno takvo pozicioniranje Republike Srpske, osim što prepoznajem staru matricu stvaranja izmišljenih tenzija iz kuhinje (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika pred izbore“, istakao je Šarović.

On je naveo da „ne veruje u preveliku ozbiljnost i dubinu ovog Dodikovog oprobanog, hazarderskog pokušaja otvaranja ‘pitanja Republike Srpske’ i formiranja neke vrste pregovaračkog paketa, kako je u jednoj izjavi pomenula predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović“.

„Nema on ni izgradjen kapacitet za takvo nešto, jer sve ovo što sada imamo na sceni i u najavama potencijalnih razgovora nije produkt osmišljene i usaglašene politike u institucijama Republike Srpske niti verujem da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pored ogromnog tereta koji ima oko pitanja Kosova, može prihvatiti na svoja ledja novu brigu“, rekao je Šarović.

Komentarišući Dodikovu najavu da će o dokumentu koji je prosledio Vučiću o, kako je navedeno, dvostrukim aršinima medjunarodne zajednice prema RS i Kosovu, razgovarati i sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem kako bi se ista tema „nametnula“ predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, Šarović je ocenio da to „asocira na nameru uvlačenja drugih aktera iz zemlje i regiona u slučaj ili pitanja koja treba otvoriti regionalno“.

„To je opasna igra u kojoj se zna samo početak, a ishod je u potpunoj magli, što sa stanovišta interesa Republike Srpske slobodno mogu reći je potpuno neodgovorno“, naglasio je Šarović.

On je još kazao da pred svake izbore Dodik aktivira priču o nekom referendumu u RS, na šta je narod do sada „nasedao“, ocenivši da „ne veruje da će narod opet nasesti na Dodikove trikove“.

„Alarm za spas ekonomije zemlje mora biti odmah upaljen jer, u suprotnom, preti nam najveća kriza, kakvu ne pamtimo“, dodao je lider SDS.

Prema njegovim rečima, Dodik ponovo pokušava da spinuje velike teme pred lokalne izbore što je „stari trik proizvodnje tenzija pred i izmišljanja neprijatelja po svaku cenu, jer nema rešenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji“.

„Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji – do nas je“, kazao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari